Wednesday, December 31, 2008

Saye Tension.

Hye bloggers..

Tadi Nana download video SHINee lagi.

SHINee at 2008 Golden Disk Awards Red Carpet. High Quality, ok??

Dah 97%, tiba-tiba Nana ter'click' CANCEL..





Terkebil-kebil beta selama beberapa saat.. >.<





Haish.. nak offline la.

Bye.

I don't like him.

He's my lecturer,

and I don't like him.

Monday, December 29, 2008

Sinetron & Rakyat Malaysia

Sebagai kata alu-aluan pada kali ini.. check out my new header, guys! The biggest header for PYNK HAPPINESS so far.. (=^^=). SHINee jjang! Dan untuk pertama kalinya, PYNK HAPPINESS tampil bertemakan warna bukan merah jambu. Bluish PYNK HAPPINESS XD~

Bloggers, tiba-tiba saja Nana rasa ingin menulis tentang rakyat Malaysia dan sinetron dari negara seberang. Sebulan bercuti, Nana banyak habiskan masa lapang dengan menonton TV. Nana sempat menonton beberapa episod sebuah sinetron yang bertajuk ‘Mutiara’. Oleh sebab sekarang Nana ada masa terluang, Nana ingin berkongsi pendapat Nana tentang sinetron terbabit.

Sinopsis Nana :

Pasangan kembar yang terpisah selama dua tahun, namun hubungan mereka begitu rapat sekali. Si adik, Mutia menderita lelah yang serius. Tiara, si kakak pula sihat dan cergas. Seperti biasa, yang lemah ditatang bagai minyak yang penuh, dan yang sihat pula dianaktirikan. Tiara, seperti heroin-heroin stereotaip sinetron yang lain, tak henti-henti jatuh ditimpa tangga, terpijak tahi ayam, terlanggar pulak pokok kelapa, tersembam ke tahi lembu dan ditimpa buah cempedak.

Dalam sinetron ini :


- Watak-watak semuanya beragama islam, tapi semua berkepercayaan karut, tak mahu terima takdir Allah apabila orang yang tersayang meninggal dunia atau kelumpuhan kaki, dah menyalahkan Tiara seratus peratus dengan menuduhnya sebagai pembawa sial.
- Hubungan adik-beradik kembar begitu mudah terputus hanya kerana suka pada lelaki yang sama. Mutia terus benci pada si kakak kerana cemburu melihat lelaki yang disukainya lebih mesra bersama Tiara. Padahal, semuanya masih budak hingusan (paling tua pun, Nana rasa mereka semua di bawah 15 tahun). Kegatalan tak bertempat.. bodoh.
- Saudara angkat Tiara, Aulia pun menjadi kacang lupakan kulit, terus lupakan jasa-jasa Tiara hanya kerana lelaki yang disukainya turut menyukai Tiara. Dah tu, bila accident dan lumpuh kakinya, nak bunuh diri pulak kerana kesal Iman tidak akan menyukainya lagi kerana sudah lumpuh. Bodoh.
- Bapa angkat Tiara, walaupun sebagai ketua keluarga, hanya sekadar melihat, menggeleng-gelengkan kepala, sekali sekala menegur kelakuan dahsyat dan biadab isteri dan anaknya kepada Tiara. Apabila Tiara dihalau keluar rumah, dia sekadar berdiri di tepi tingkap rumah dah berkata “maafkan papa, papa tak mampu berbuat apa-apa..”. Untuk pengetahuan para bloggers, bapa angkatnya itu sihat walafiat dan cukup sempurna fizikal dan mentalnya. Tak mampu berbuat apa-apa?? Bodoh.


Dalam sinetron ini dan JUGA sinetron-sinetron yang lain :


Seperti biasa, watak-watak jahat semuanya sangat pandai, sangat kaya, boleh rasuah semua orang seperti doktor, polis, peguam, hakim dan menteri, bijak mengenakan orang dan bijak melepaskan diri. Watak-watak baik pulak, semuanya baik hati tak bertempat, miskin, sentiasa ditipu, ditindas dan teraniaya, bermandi air mata 24 jam.

Contoh terbaik adalah si Bawang Putih. “Kalian akan saya hancurkan!”, wah, hebat betul ayatnya. Tapi dia sentiasa kalah, dan cuma menang di episod akhir. Cerita-cerita seperti ini hanya menunjukkan watak utama yang lembik dan bodoh, walaupun dia sentiasa ingat kepada Allah. Fahaman yang salah!


Sepatutnya, watak yang dekat dengan Allah, sentiasa berdoa, sentiasa bersolat, tak pernah lupa baca ayat-ayat suci al-Quran, mentalnya kuat, fizikalnya sihat, bukan lembik dan bodoh tak bertempat. Tak faham betul!


Dan cerita-cerita macam ni la yang menjadi pilihan rakyat Malaysia hinggakan setiap stesen TV berebut-rebut menayangkan sinetron dari negara seberang, malah diwujudkan sebuah saluran khas di astro yang menayangkan sinetron-sinetron sedemikian 24 jam sehari!


Salah siapa? Entah lah, kalau tak tayang sinetron, nak tayang apa lagi? Drama tempatan pun.. tak perlu lah Nana tulis pendapat Nana tentang drama kita di sini..


Sekian.


p/s : Jika ada peminat sinetron-sinetron negara seberang di sini, Nana mintak maaf jika kalian tersinggung dengan entry Nana pada kali ini.

Saturday, December 27, 2008

TAG by Fidz & Azeem-kun

Nana nak bayar hutang TAG.

First, by Fidz Halim.

The last person to tag you is..
Azeem-kun

Your 5 impressions toward him..
Cool
Funny [sometimes]
____
____
____

[Saye tidak mengenalinya in person, maka tidak dapat melengkapkan jawapan untuk soalan ini~]

The most memorable thing he had done for you..
Apa ya..?

If he becomes your lover, you will..
Hoho, jauh panggang dari api. Dia sudah berpunya XD

If he becomes your enemy, you will..
Saye akan cuba memperbaiki keadaan, kerana saye tak suke ade musuh.

If he becomes my lover, he needs to improve on..
Umm.. I want him to read more XD. Kerana setawu saye, Encik Azeem tidak suka membaca novel.

If he becomes your enemy, the reason is..
Berebut Kak Nani.. [LOL!]

How do you think people around you feel about you..
I'm sweet. [According to the poll kat tepi ni]

The character about yourself is..
Friendly

The most ideal person you want to be is..
Hoho.. Susah maw jawab ini soalan.

For person who cares or likes you, say something for them..
Thanx for loving me. Nana sayang kamu semua jugak!

10 people to tag..
1)Kak Nani

2)Azeem-kun
3)Q-chan
4)Kak Fairuz
5)Ace
6)Naz
7)Kak Ada
8)Kak Wanie
9)DaSarangMin
10)Hearnois

Who is number 2 having relationship with?
Alamak~ Nana tatawu..

Is number 3 a male or female?
A kawaii female.

Is number 7 and 10 together would be a good thing?
Mereka tak pernah jumpa.. Tapi kalau jumpa, maybe dorang jadik bestfrenz.

How bout number 5 and 8?
Ace and Kak Wanie? Hmm.. saye tidak pasti XD

What is number 1 studying?
Kak Nani sudah keje, tidak blajar lg.

When was the last time you chat with them?
1)Kak Nani - Last week, on phone

2)Azeem-kun - Tidak pernah sama sekali
3)Q-chan - Yesterday
4)Kak Fairuz - Tidak pernah jugak, SMS ada la
5)Ace - Umm.. dah sebulan kot
6)Naz - Sudah lama... dua tahun.
7)Kak Ada - Sama, dua tahun jugak.
8)Kak Wanie - Tidak pernah jugak.
9)DaSarangMin - Last semester.
10)Hearnois - Last week.

Is number 4 single..
Kak Fairuz.. is single, but not available. Kerana hatinya sudah dicuri XD

Talk something bout number 2..
Kami berkongsi loghat yang sama XD!!

*** Next, By Azeem-kun.

35 Little Secrets:
Be honest no matter what!

[1] Who was your last text from?
=> Syasya

[2] Where was your default pic taken?
=> shineee.net

[3]Your relationship status?
=> Single

[4] Have you ever lost a close friend?
=> Yes.

[5] What is your current mood?
=> Happy

[6] What's your brother's name?
=> Aimaan

[7 ] What's your favorite color(s)?
=> Pynk, Yellow, Light Blue

[8] Where do you wish you were right now?
=> SHINee's dorm, cooking for Taemin.. XD

[9] Have a crazy side?
=> Yeah.

[10] Ever had a near death experience?
=> No

[11] Something you do a lot?
=> Photoshoping~

[12] Angry at anyone?
=> Nopes.

[13] What's stopping you from going to the person you like?
=> Not sure.

[14]When was the last time you cried?
=> Three hours ago.

[15] Is there anyone you would do anything for?
=> Yes!

[16] What do you think about when you are falling asleep?
=> ..

[17] Who was the last person you talked to on the phone?
=> Mak

[18] What are your favorite songs?
=> FTI and SHINee's songs

[19] What are you doing right now?
=> Doing this tag.

[20] Who do you trust right now?
=> My family, and my best friends

[21] Where did you get the shirt you are wearing?
=> Mak belikan..

[22] Have you kissed someone in the past week?
=> No.

[23] What is your lucky number?
=> I dont have any lucky number but my fav is 5

[24] Who are your friends that are closest to you?
=> Syasya & Q-chan

[25] Describe your life in one word.
=> Great

[26] Who are you thinking of right now?
=> Taemin, coz I'm making a new header for my blog, featuring him.

[27] What should you be doing right now?
=> Sleep. It's 1.15 am.

[28]If you could wish for something over a birthday cake right now what would it be?
=> I saw this mushroom plushy yang sangat comel kat KLCC last semester, kaler pynk. Saye mawu mushroom itu.

[29] What are you listening to?
=> FT Island - Until You Return

[30] Who was the last person who gave you a hug?
=> Q-chan

[31] Who was the last person who yelled at you?
=> Ntah.. Tak ingat.

[32] Do you act differently around the person you like?
=> Nope.

[33] What is your natural hair color?
=> Hitam, kot..

[34] Who was the last person to make you laugh?
=> Syasya

[35] Who will be tagged by u?
=> Q-chan
=> Nining
=> Kak Wanie
=> Fidz Halim
=> Seadig

Friday, December 26, 2008

I got an award ^^

Thx to Kak Nana, yang memilih Nana sebagai salah seorang penerima award ini. Ribuan terima kasih saya ucapkan.. Terharu.. XD


Lama jugak Nana fikir, nak bagi sape award2 ni. Hmm.. Better bagi pada orang yang Nana belum pernah tag. Mengeratkan hubungan sesama blogger, haha! Penerima award ini yang seterusnya ialah :

1. Fidz Halim
2. Fara
3. Niesya
4. Kak Wanie

Nana jugak ingin mengucapkan Selamat Ulang Tahun yang ke-20 to Fidz Halim! ^^

Wednesday, December 24, 2008

Pynkfaery @ DorkisticDesign

Moshi-moshi!

Bloggers, I’m officially a designer at Dorkistic Design starting from today!

Thanx to Kak Fairuz for inviting me to be one of DD’s new designers, together with Kak NANA and Kak Azuwa. [yi? Nana baru perasan, I’m the magnae* at DD!]

Jika anda mempunyai sebarang graphic request, you can always find me (and other designers as well) at Dorkistic Design. Do support us, ok!

* Magnae = a Korean word, which means ‘junior’. Usually, the term refers to the youngest.

p/s : My very first post at DD, three sets of SHINee’s icons. SHINee’s fans, do visit DD now. Yang bukan fans pun, turut dijemput. DD bukannya buat graphic utk SHINee saja. It can be anyone, from Asian Idols (Super Junior, Lollipop, TVXQ), Movie/TV Stars (Hayden Christensen, Eva Longoria, Tom Welling), Disney Stars (Miley Cyrus, Zac Efron, Jonas Brothers). You name it! Let’s have fun at Dorkistic Design! [promote..]

Tuesday, December 23, 2008

"Please withdraw.."

I went to my first 'Semantic' class early.

Sharp on 8.30 am, the lecturer, Mr. Subra walked in.

He said, “All 2nd yeard students, please withdraw from this class.”

Terkesima Nana seketika. Terkebil-kebil jugak. Ayat first dari mulut pensyarah terbabit dah x mengalu-ngalukan Nana dalam kelas tersebut.

Mr. Subra meneruskan kata-katanya dengan memberikan seribu satu alasan supaya 2nd year students seperti Nana menarik diri dari kelas terbabit, seperti tak cukup experience, not your standard, banyak 3rd year students dapat F dan sebagainya. Ok, ok, saye faham.


Tapi masalahnya.. dah tak ada subject lain untuk Nana amik. Subjek-subjek lain yang available, semuanya :

1. Pre-requisite untuk subject tu Nana tak ‘complete’kan lagi
2. Section closed
3. Nana dah amik in the previous semesters

So, macam mana nak withdraw? Kalau Nana drop, nanti tak cukup credit hours pulak. Untuk students yang hidup dengan duit MARA macam Nana ni, minimum perlu 15ch. Kalau drop Semantic, dah tinggal 13ch. Macam mane saye nak menyara hidup nanti?

Nana dah try add subjek lain secara online, tapi semua section dah penuh pulak. Takut~ Pas tu gi amik borang untuk add subjek secara manual pulak. Satu borang harganya 20sen. Padahal fotostat je pun. Bukan ke sepatutnya 10sen dapat dua borang XD! Tak pe, tinggalkan pasal harga borang, tak penting. Nana beli dua borang, untuk subjek ‘Political Science’ dan ‘Research Methodology’. Naik turun tangga, bergegas ke sana sini cari lecturer, memang hilang beberapa peratus lemak la hari ni!


Untuk ‘Political Science’, Nana tengok borang manual pelajar-pelajar lain dah penuh sekotak. Ada possibility ke dalam ratusan borang tu, borang Nana yang akan dipilih? Give up lah macam ni..

Untuk ‘Research Methodology’ pulak, langsung tak dapat jumpa lecturer. Alasan? I am a 2nd year student. Menurut kakak yang menjaga kaunter tersebut, hanya graduating students je leh jumpa lecturer. Nana dah jelaskan yang dah tak ada subjek lain yang available untuk Nana add, dan MARA takkan sponsor Nana lagi kalau credit hours Nana bawah 15, namun kakak itu tetap tidak berbelas kasihan kepada Nana. Huh! Tak pe kak, saye ingat muke awak sampai bile-bile! [joking~]

Naik turun tangga, tawaf department beberapa kali, selak buku ‘study plan’ sampai lekang kulit buku, akhirnya masalah dapat diselesaikan! Aman hidup saye!


* * *


Marilah kita bersama-sama menyambut kedatangan ‘Inkheart’ ke pawagam tanah air! Harap-harap movie ni tak mengecewakan sebagaimana movie-movie Harry Potter, Eragon, dan Twilight mengecewakan para pembacanya.

Monday, December 22, 2008

'Pynk HappinesS' Updated!

Hye bloggers!

Wah.. dah lebih sebulan Nana tak update Pynk HappinesS! Maklum la, xde internet kat umah, tak dapat la nak online. Banyak benda yang Nana nak tulis, semuanya dah d summarize!

BEBAN

Bloggers, tak dapat online adalah perkara yang sangat membebankan bagi Nana! Tak boleh update blog, frenster, myspace, on YM pun tak boleh, download video2 terbaru SHINee and FTI pun tak boleh, menyibuk di international forums for SHINee & FTI pun tak boleh.. sangat bosan!
Bila dah kembali ke UIA, means internet free di sana sini! Yang berbayar pun sentiasa available, maka Nana pun tersenyum gembira!

SEMESTER 2

Semester 2 dah mula! Nana sangat bersemangat! Harap2 semangat ni kekal dan tak hilang ditelan hari-hari yang berlalu [seperti semester-semester yang sebelumnya]. Tapi, semangat Nana pada kali ni berbeza. Sebab? Result final exam Nana untuk semester lepas sangat memberansangkan, boleh dikatakan result Nana yang terbaik sejak menjejakkan kaki ke UIA ni. Maka Nana sangat bersemangat tinggi dan berkobar-kobar untuk memulakan semester baru ni, dengan harapan dapat mengekalkan result yang comel itu. Bloggers, wish me luck ok!

Oh ya, kepada Cik Anis, yang selalu takut-takutkan Nana dengan mengatakan kedahsyatan Nana mendownload dan menonton video-video SHINee dan FTI setiap hari akan memberi kesan yang buruk kepada pelajaran Nana, Nana telah buktikan bahawa SHINee dan FTI tidak menganggu pelajaran Nana, yay me! [ala-ala London Tipton – The Suite Life of Zack & Cody] Ini bukan riak atau sombong, ok? Sekedar ingin sedarkan Cik Anis supaya tidak menakut-nakutkan Nana lagi di masa akan datang. Risau!

BEST NEWCOMER AWARD

Oh ya, SHINee had won the best newcomer award, thanx to MKMF 2008, and congratulations to the boys! Nana sayang kamu semua XD! Keep shining ya..

KAK NANI DAH KONVO

Nana juga nak ucapkan tahniah kepada Kak Nani, sebab dah tamat belajar, dah konvo, dah dapat kerja pun, kini seorang guru bahasa inggeris di Kolej MARA Kulim. Kak Nani, tahniah! Best of luck! Saranghae! Fina pun nak jadi macam Kak Nani jugak nanti, doakan adindamu ini ya?

ANAK-ANAK KUCING COMEL

Nak cerita lagi, Nana ada anak-anak kucing baru yang comel-comel.
Introducing, Aji & Eja! [Salji & Teja]

Mereka berdua ni, suka berlari-lari dalam rumah. Hari tu, pasu bunga Mak dah pecah dilanggar mereka!

Introducing lagi : Bob, Simba & Nala!


Bukankah mereka sangat comel? My favourite is Simba! Sangat comel~ Nana penah bagitaw Kak Nani dan Q-chan, “Satu-satunya makhluk comel yang sekiranya Nana disuruh memilih antara dia dengan Taemin, dan Nana terpaksa menolak Taemin adalah Simba!”. Haha XD! [ayat yang berbelit, harap maaf~]

SHINEE's AMIGO
Baru beberapa minit tadi, tatkala Nana and Q-chan sedang makan malam bersama-sama di cafe sambil menonton TV..

Q-chan : Agak2 dorang ade astro KBSworld x?
Nana-chan : Ade kot. Try la, 303.

Ada MUSIC BANK! Dan makan malam kami lebih bermakna setelah menonton SHINee's live performance, singing my fav. song, Amigo!


TAG

Kepada semua bloggers yang dah tag Nana, wait for a few days ok. Nana akan buat semua tag tu nanti!

Yang Happy,
Nana-chan

Saturday, November 8, 2008

I'm going home!

Kepada para bloggers yang disayangi sekalian,

I'm going home tomorrow!

Abes je last paper esok, Nana akan pulang ke rumah dijemput ayahanda kesayangan beta!
Mengikut perkhabaran yang disampaikan oleh Kak Nani, internet di rumah sudah disambar kilat. Maka, tak dapat lah Nana online..

Tengok lah, bila internet terbabit sudah d repair, Nana akan kembali semula!

Take care, guys!

Love, Nana-chan

Wednesday, November 5, 2008

Dear Kak Nani..

[Fina taw internet kat rumah dah 'kong', so Kak Nani tak boleh online. Tapi, Fina nak post jugak entry ni~]

Dear Kak Nani,

Hari ni birthday Kak Nani.
Fina dah wish tadi..
Fina x pandai mengarang birthday wishes macam Kak Nani.
Fina saaangat sayang Kak Nani,
dan Fina harap Kak Nani happy selalu.
Fina tak suka Kak Nani sedih, Fina benci orang yang buat Kak Nani sedih,
Fina benci orang yang sakitkan hati Kak Nani..
(Kepada manusia2 jahat itu, beware! Saye kenal kamu semua!)

Fina sayang Kak Nani.
The biggest reason why I love you?
Simply because you're my sister and you're my best friend.
Thank you so much for being the best sister I could EVER have!

Saturday, November 1, 2008

Exhausted

I’m in the middle of my final examination. Tiga paper dah lepas, tiga hari berturut-turut (Oct 29, 30, 31). Nana rase otak Nana dah exhausted, tahap maksimum punya exhausted.

The last paper (antara kedahsyatan bertiga itu) is Bahasa Melayu Kerjaya. Sebaik sahaja melangkah keluar dari examination hall, Nana terus ke CC dan online untuk menghilangkan kelenguhan otak Nana. Mendownload apa-apa yang patut. Kangen banget sama Shinee and FTI ^^. Dah habis online, Nana gi bilik Mama pulak. Mama (actually her name is Marina) menjalankan business sewa cd/dvd, maka Nana pinjam tiga movie (one of them is ‘Detective Q’, tahap menariknya biasa-biasa saja), dan malam tu jugak Nana habiskan menonton kesemuanya, dan tido around 4am. Keesokkan harinya, online lagi. Download lagi SHINee and FTI. Pas tu gi bilik Mama, pulangkan para movie yang d pinjam semalam. Pinjam dvd j-drama pulak.. titled ‘Hotaru no Hikari’. Sangat best! (Takkan la tak best pulak, ada Naohito Fujiki tu…)

Nana mula menonton Hotaru no Hikari dari pukul 12 malam… straight sampai 6.30 pagi.. pas mandi dan solat, pukul 7pagi baru Nana tido.. (begitu buruk sekali perangai saye..).

Nana bangun kol 11.20 tgh hari tadi. Pening-pening lagi ni... Nana baru sudah menyusun nota-nota untuk subjek Drama and Creative Thinking. Dua hari dah berlalu dengan buat keje-keje tak akademik, skang kena mula buat revision balik. Nov 4, Drama. Wish me luck, ok!


HOTARU no HIKARI



Hotaru works for a famous interior design company. It's a glamorous job but Hotaru's private life is totally the opposite of glamorous. She lives alone, and when she isn't working she's mostly lazing about her rented house in training wear. She's not interested in men. In fact, she isn't interested in anything. "I'd rather lay around than fool around," is her motto.


Her landlord is a bar owner, and one day his son, who has just separated from his wife, comes to inspect the rental property, not knowing that someone is living there. He is shocked at the mess, but not as shocked as Hotaru. He turns out to be her boss, Takano.



Ayase Haruka as Amemiya Hotaru

Fujiki Naohito as Takano Seiichi

Kato Kazuki as Teshima Makoto

Friday, October 31, 2008

12 inch

Dallas as the doctor walked into the small hospital room of Diana Blessing. She was still groggy from surgery.

Her husband, David, held her hand as they braced themselves for the latest news. That afternoon of March 10, 1991 , complications had forced Diana, only 24-weeks pregnant, to undergo an emergency Cesarean to deliver couple's new daughter, Dana Lu Blessing.

At 12 inches long and weighing only one pound nine ounces, they already knew she was perilously premature. Still, the doctor's soft words dropped like bombs."I don't think she's going to make it," he said, as kindly as he could.

"There's only a 10-percent chance she will live through the night, and even then, if by some slim chance she does make it, her future could be a very cruel one."


Numb with disbelief, David and Diana listened as the doctor described the devastating problems Dana would likely face if she survived.
She would never walk, she would never talk, she would probably be blind, and she would certainly be prone to other catastrophic conditions from cerebral palsy to complete mental retardation, and on and on. "No! No!" was all Diana could say. She and David, with their 5-year-old son Dustin, had long dreamed of the day they would have a daughter to become a family of four.
Now, within a matter of hours, that dream was slipping away.

But as those first days passed, a new agony set in for David and Diana. Because Dana's underdeveloped nervous system was essentially 'raw', the lightest kiss or caress only intensified her discomfort, so they couldn't even cradle their tiny baby girl against their chests to offer the strength of their love.

All they could do, as Dana struggled alone beneath the ultraviolet light in the tangle of tubes and wires, was to pray that God would stay close to their precious little girl.

There was never a moment when Dana suddenly grew stronger.

But as the weeks went by, she did slowly gain an ounce of weight here and an ounce of strength there.
At last, when Dana turned two months old, her parents were able to hold her in their arms for the very first time. And two months later, though doctors continued to gently but grimly warn that her chances of surviving, much less living any kind of normal life, were next to zero, Dana went home from the hospital, just as her mother had predicted. Five years later, when Dana was a petite but feisty young girl with glittering gray eyes and an unquenchable zest for life.

She showed no signs whatsoever of any mental or physical impairment. Simply, she was everything a little girl can be and more. But that happy ending is far from the end of her story.

One blistering afternoon in the summer of 1996 near her home in Irving , Texas , Dana was sitting in her mother's lap in the bleachers of a local ball park where her brother Dustin's baseball team was practicing. As always, Dana was chattering nonstop with her mother and several other adults sitting nearby when she suddenly fell silent. Hugging her arms across her chest, little Dana asked, "Do you smell that?"

Smelling the air and detecting the approach of a thunderstorm, Diana replied, "Yes, it smells like rain."

Dana closed her eyes and again asked, "Do you smell that?"

Once again, her mother replied, "Yes, I think we're about to get wet. It smells like rain." Still caught in the moment, Dana shook her head, patted her thin shoulders with her small hands and loudly announced.

"No, it smells like Him. It smells like God when he hold you."

Tears blurred Diana's eyes as Dana happily hopped down to play with the other children. Before the rains came, her daughter's words confirmed what Diana and all the members of the extended Blessing family had known, at least in their hearts, all along.

During those long days and nights of her first two months of her life, when her nerves were too sensitive for them to touch her, God was holding Dana and it is His loving scent that she remembers so well.
--
out of topic, check out my new header, guys! Featuring FT Island!

Wednesday, October 29, 2008

Cool LaptopS


Think tablet PCs are too expensive? Prices for Hewlett-Packard's Compaq tc4200, which was first released in February 2005, start at $1,599, which is $44 less than a similarly outfitted Compaq nc4200 notebook. Credit: Hewlett-Packard


Lenovo's X41T tablet is the first ThinkPad with a screen that swivels around to make a tablet PC. Retailing for $1,899, the tablet is Lenovo's first offering following its purchase of IBM's PC business earlier this year. Credit: Lenovo



Microsoft loves tablets. Here is CEO Steve Ballmer holding up the new ThinkPad X41 Tablet, from China's Lenovo Group, at Microsoft's TechEd 2005 back in June. Ballmer was quoted as saying that the tablet will run on Windows XP Tablet PC Edition 2005.




Gateway's new CX2600 notebook family, starting at $1,349, has a 14-inch wide screen that swivels around on a titanium frame. The 6-pound tablet comes with a flash card reader, wireless networking and slots for batteries that last for up to nine hours. Credit: Gateway

At just 2.2 pounds, the Fujitsu Siemens P1510 LifeBook convertible manages to squeeze in an 8.9-inch wide screen, 1.2GHz processor, 60GB hard drive, 1GB of RAM, Wi-Fi and Blue tooth. The notebook was released on Aug. 8 and retails for $1,499. Credit: Fujitsu


Acer was one of the first computer companies to make a tablet PC. Its fourth-generation TravelMat--the C310--retails for $1,649.99 and features a 14-inch screen, an Intel Pentium M processor, 8.5 hours of battery life (when the battery extender is used) and a two-spindle convertible tablet design. Credit: Acer

Friday, October 24, 2008

My Virtual Look

Semuanye bermula dengan jemputan Kak Fairuz to Dorkistic Design as a co-designer.

“Send me your picture or avatar so that I can introduce you to the visitors," kata Kak Fairuz.

“Uh, takkan la nak guna avatar Taemin ni pula”, fikir Nana.

Lalu Nana terus buat request kepada Kak Nani : “Kak Nani, tolong lukis Pynkfaery! Rambut pynk, muka comel!”


Introducing,

Pynkfaery, desu!


[I'm holding Taemin close to my heart..]



Hand-made, custom-made, specially made for me by my beloved Kak Nani.

Sangat comel, deshou?

(p/s : Q-chan, sila jealous!)

To Kak Fairuz, you can use this picture to introduce me in DD next sem ^^!

Special thanx to Kak Nani kerana menghasilkan Pynkfaery yang sangat comel!
Sayang kamu! *Virtual Hugs x 1000!*

Wednesday, October 22, 2008

Haengbok Hamnida! (I'm Happy!) .::. Version 2


Bermula minggu lepas, Nana sangat busy!

- Perlu siapkan proposal leadership
- Leadership’s final presentation
- Script and props for drama
- Drama performance

Hari-hari kena buat props, hari-hari kena practice.
Hari-hari kena edit skrip.
Kejap potong kat sini, pas tu nak tambah kat sana pulak.
Tiap-tiap malam tido lewat.
Nana tak dapat kerjasama sepenuhnya dari beberapa group mates drama.
Jadi, practice tak berjalan dengan lancar.

Bila semua group mates dah mula sedar maksud ‘tanggungjawab’, banyak pulak masalah lain yang menimpa.

Yang ade test, yang kene buat assignment, yang ade presentation, yang ade kelas malam, yang ade meeting.. semua orang banyak betol komitmen.
Jadi, practice tetap x dpt dijalankan dengan lancar.

Sejam sebelum drama performance pun, kami masih buat latihan.

Masih ada yang tak ingat skrip, lighting pun tak tentu hala. Oleh sebab tak pernah practice, Nana pun tak tawu kat mana part Nana, memang kelam kabut. Nana yakin yang group Nana tak dapat perform dengan baik. Semua tunggang-langgang. 15 minutes sebelum drama performance, props kami tak siap lagi. Huru-hara, guys..

Akibat terlalu risau dgn performance tu, Nana tak makan sepanjang hari.. sangat lapar, oK!
Nana sangat miserable.. Sesiapa saja yang tengok our final practice, memang tawu betapa problematicnya our group. Sangat tak tersusun. Allah je yang tawu betapa kecewanya Nana dengan group Nana yang tunggang-langgang tu, kecewa dengan diri sendiri (I’m the director), kecewa sangat-sangat that I cried few minutes before the performance!

Nana sangat bersyukur sebab Nana dapat sokongan yang tak berbelah-bahagi dari kawan-kawan Nana.

“Relax.. ure going to do just fine. I’m giving u my full support! Don’t u worry, darl..” – Q-chan

“Nana, what ever happens, Nik tawu semua efforts Nana towards the performance, and it’s not your fault..” – Nik-san

Oh yes, some ‘ganbatte’ wishes from Kak Didi and Ecah.

And also a hug from Syasya, my dear friend.

Sharp on 8.10pm last nite, my group was the first to perform. Somehow, entah macam mana, I think I did great. Our performance was not as bad as I thought it would be. Yes, ada yang lupa skrip, tapi pandai-pandai cover la. It supposed to be a serious performance (well, the play is about jual-jual organ badan, ok? Scary!), but somehow, tiba-tiba audiens ketawa a lot during our performance. Entah macam mana ter’transform’ ke drama komedi. I think we did great. Yeah, we did. Masa Nana turun stage, I heard something.

“Nana comel!!”, shouted Fredie.

Hehe, thank you, Fredie. I know I am.

Drama dah habes.
Proposal leadership dah hantar.
Leadership’s final presentation dah lepas jugak dengan jayanya.
Nana dah boleh senyum lagi ..
Haengbok hamnida!

p/s : Kenapa version 2? Sebab sebelum ni memang Nana ade post satu entri dengan tajuk yang sama.

Sunday, October 19, 2008

Laundry

Pernah tak rakan-rakan alami kejadian macam ni?

Masa nak amik pakaian di jemuran, pakaian kita semua ditolak ke bahagian tepi ampaian. Sebab ada orang jemur pakaian dy di tempat tersebut.

Nana dah banyak kali lalui perkara macam ni. Hidup kat hostel, pandai-pandai la bertoleransi. Baju tu, kalau dah kering, kutip la. Buat apa jemur dua tiga hari. Orang lain pun nak guna jugak ampaian tu.

Nana tak pernah marah kalau Nana tengok baju-baju Nana dah ditolak ke tepi. Memang Nana lambat amik pakaian kat jemuran, sebab kelas Nana habis lewat petang. Lagipun, baju-baju tu dah kering, buat apa Nana nak marah. Lain la kalau baju still tak kering, orang tolak ke tepi, memang x kering la jawabnya. Tapi kejadian macam tu tak pernah terjadi lagi la setakat ni =]

Pagi tadi, masa Nana nak jemur pakaian, ampaian penuh, tak de ruang dah. So Nana cari la baju-baju yang dah kering, lipat elok-elok sebelum tolak ke tepi (kang renyuk pulak baju orang~). Lepas tu Nana gerak ke mahallah Maryam, buat props drama.

Petang baru balik, dalam pukul 5.30 macam tu. Masa Nana nak masuk bilik, ada la sorang perempuan ni terpacak tepi ampaian. Muka macam tak puas hati betul, takot Nana tengok. Tiba-tiba, dia menjerit dengan suara yang sangat kuat dan nyaring, bergema blok tu!

“Celaka betol, sape tolak baju-baju aku ke tepi!!?? Gile ah macam ni! Eeeee, geramnya akuuu!!”

Nana dah faham~ dia marah sebab Nana tolak baju-baju dia.. Belum sempat Nana nak mintak maaf, rakan-rakan bloggers tawu tak ape perempuan tu buat? Dia sentap baju-baju Nana dari ampaian dengan kasarnya, dan buang ke lantai! Perangai ape ni..

“Bodoh betul, jemur la kat tempat lain! Buta kot! Tak nampak ke baju-baju aku kat situ! Memang bangang!”

Mulut dia memang tak henti-henti memaki-hamun. Dahsyat betul perempuan ni, begitu fikir Nana. Nana pun kutip balik baju-baju Nana dari lantai. Dia terdiam bila tengok Nana amik baju-baju tu.

“Ni semua baju saya. Saya yang tolak baju-baju awak, sebab tadi tak ada tempat nak jemur. Lagipun baju-baju awak dah kering. Dah LAAAMA kering, dah seminggu kat ampaian. Buat apa jemur baju sampai seminggu? Ampaian ni bukan awak sorang je yang guna. Dua puluh orang kongsi benda yang sama. Nak angkat baju pun tak larat? Bukannya guni beras, baju je pun. Kalau otak saya macam otak awak, saya dah buang semua baju-baju awak dalam tong sampah. Menyemak. Nasib baik Allah bagi saya otak yang waras.”

Reaksi si dia? Terkejut + ternganga + dan membisu seribu bahasa. Biarlah. Suka hati je maki hamun orang. Entah apa-apa. Nana kena gi laundry lagi sekali. Baju-baju Nana yang dah kering dan wangi dengan bantuan softener Daia, dah kotor balik sebab dibuang ke lantai oleh perempuan tersebut.

Thursday, October 16, 2008

Solat Tiang Agama

Diriwayatkan bahawa pada suatu hari Rasulullah S.A.W sedang duduk bersama para sahabat. Kemudian datang pemuda Arab masuk ke dalam masjid dengan menangis. Apabila Rasulullah S.A.W melihat pemuda itu menangis, maka baginda pun berkata, 'Wahai orang muda, kenapa kamu menangis?' Maka berkata orang muda itu, 'Ya Rasulullah S.A.W, ayah saya telah meninggal dunia dan tidak ada kain kafan dan tidak ada orang yang hendak memandikannya.' Lalu Rasulullah S.A.W memerintahkan Abu Bakarr.a. dan Umar r.a. ikut orang muda itu untuk melihat masalahnya. Setelah mengikut orang itu, maka Abu Bakar r.a dan Umar r.a. mendapati ayah orang muda itu telah bertukar rupa menjadi babi hitam.

Maka mereka pun kembali dan memberitahu kepada Rasulullah S.A.W, 'Ya Rasulullah S.A.W, kami lihat mayat ayah orang ini bertukar menjadi babi hutan yang hitam.' Kemudian Rasulullah S.A.W dan para sahabat pun pergi ke rumah orang muda itu dan baginda pun berdoa kepada Allah S.W.T. Kemudian mayat itu pun kembali kepada bentuk manusia semula. Lalu Rasulullah S.A.W dan para sahabat menyembahyangkan mayat tersebut. Apabila mayat itu hendak dikebumikan, maka sekali lagi mayat itu berubah menjadi seperti babi hutan yang hitam.

Maka Rasulullah S.A.W pun bertanya kepada pemuda itu, 'Wahai orang muda, apakah yang telah dilakukan oleh ayahmu sewaktu dia didunia dulu?'

Berkata orang muda itu, 'Sebenarnya ayahku ini tidak mahu mengerjakan solat.' Kemudian Rasulullah S.A.W bersabda, 'Wahai para sahabatku, lihatlah keadaan orang yang meninggalkan sembahyang. Di hari kiamat nanti akan dibangkitkan oleh Allah S.W.T seperti babi hutan yang hitam.'

---

Di zaman Abu Bakar r.a ada seorang lelaki yang meninggal dunia dan sewaktu mereka menyembahyanginya, tiba2 kain kafan itu bergerak. Apabila mereka membuka kain kafan itu, mereka melihat ada seekor ular sedang membelit leher mayat tersebut serta memakan daging dan menghisap darah mayat. Lalu mereka cuba membunuh ular itu.

Apabila mereka cuba untuk membunuh ular itu, maka berkata ular tersebut, 'Laa ilaaha illallahu Muhammadu Rasulullah, mengapakah kamu semua hendak membunuh aku? Aku tidak berdosa dan aku tidak bersalah. Allah S..W.T yang memerintahkan kepadaku supaya menyeksanya sehingga sampai hari kiamat.'

Lalu para sahabat bertanya, 'Apakah kesalahan yang telah dilakukan oleh mayat ini?'

Berkata ular, 'Dia telah melakukan tiga kesalahan, di antaranya;
1. Apabila dia mendengar azan, dia tidak mahu datang untuksembahyang
2. Dia tidak mahu keluarkan zakat hartanya.
3. Dia tidak mahu mendengar nasihat para ulama. Maka inilah balasannya' .

Nana-chan : Rakan-rakan, jangan lupa solat, ya?

Tension + FTI's Heaven

Nana sangat busy.
Skrip drama tak memorize lagi.
Assignment G.A belum siap lagi.
Props drama pun belum siap lagi.
Belum ready untuk presentation leadership this coming Saturday.
Saye sangat tension.

SHINee International Forum is organizing their first graphix contest. Nana nak join (walaupun saye budak baru belajar, tak sehebat mana pun lagi photoshoping ni), tapi nak join~ the deadline is this coming October 24th. Dengan kerja yang sangat banyak ni, Nana tak sempat nak cari masa untuk siapkan graphix Nana.. uh.

Kak Fairuz, mesti kakak pun join the contest, kan?!

---

New header, guys!
Featuring Taemin from SHINee.
Sebenarnya header ni berkembar.
Kembar dari segi design.
U can view the other one here : Kak Nani's Ginevra Un-interrupted~!

---

FT Island’s Heaven


FTI’s Colorful Sensibility : The Repackaged Album will be coming soon! One of the track, titled ‘Heaven’ memang betul-betul meruntun jiwa =]

The MVs are great. But honestly, I prefer the second part. Jaejin is the main star at last! Each of the FT Islander dah penah jadi main star in their MVs.

We can see Hongki as the main star in nearly all of their MVs [he’s the lead vocal].
We can see Minhwan as the main star in ‘Thunder’.
We can see Jonghun in ‘A Man’s First Love Follows Him to The Grave’, and again in ‘Heaven : Part I’.
We can see Wonbin in ‘Until You Return’.
And the latest one, "Heaven : Part II", it's Jaejin! Jaejin sangat comel.





Attention to Q-chan : Do not spoil the fun by watching the MVs on Youtube! Nana ade yang kualiti cun punye, lengkap dengan English sub (=^^=).

Wednesday, October 15, 2008

Amazing Striped Icebergs

Icebergs in the Antarctic area sometimes have stripes, formed by layers of snow that react to different conditions. Blue stripes are often created when a crevice in the ice sheet fills up with meltwater and freezes so quickly that no bubbles form. When an iceberg falls into the sea, a layer of salty seawater can freeze to the underside. If this is rich in algae, it can form a green stripe. Brown, black and yellow lines are caused by sediment, picked up when the ice sheet grinds downhill towards the sea.






Tuesday, October 14, 2008

FTI's After Love

Seperti yang para bloggers ketahui, Nana dijangkiti wabak ‘SHINee’ sejak 3-4 bulan yang lalu. Wabak tersebut, sedikit sebanyak telah mewujudkan jurang di antara Nana dan FT Island (instrumental band kesayangan Nana..). Ye la, dah hari-hari pun asyik mengadap SHINee je..


Semalam, Nana download MV terbaru FTI. Titled ‘After Love’, FTI telah menyebabkan demam SHINee yang menyerang Nana sedikit kebah (sedikit saja.. don’t worry, SHINee, Nana noona masih sayang kamu semua!). Ada pembaharuan dari segi gaya dan hairstyle, tapi mereka masih adik-adik comel kesayangan Nana ^^.




Ada kawan Nana yang tanya, antara FTI and SHINee, mana lagi best? Haish.. tak ada jawapan la untuk soalan ni. First of all, FTI dan SHINee dari kategori yang berbeza. SHINee is an idol group. Kategori yang sama dengan SuJu and TVXQ. They sing, they dance. FTI pulak is an instrumental band. They sing, dorang cipta lagu sendiri, main muzik sendiri, and they don’t dance~ FTI is the youngest instrumental band in Korea. Oh, did you guys know that the 5 members of FTI, their average age is 17.4? (SHINee’s 16.4).

Dah, nak cakap pasal ‘After Love’. (Sometimes ditranslate sebagai ‘Lying Love’. Nana tak sure yang mana satu..). Lagu ini sangat best. Bila Nana kata SANGAT best, I really mean it. Kak Nani, percayalah adindamu ini, lagu ini sangat best! Q-chan, percayalah Tomey-chan mu ini, lagu ini sangat best!



I'm downloading 'Colorful Sensibility' now.

Sehebat 'Cheerful Sensibility' (their first album), 'Colorful Sensibility' adalah album yang bila kita dengar, kita tak akan skip walau satu track pun.


To FT Island, great job, guys! Love u all!

--- Out of Topic ---

Malam ni Nana akan bertungkus-lumus untuk siapkan skrip drama.
Haih..

Monday, October 13, 2008

.:: I'm your definition of HappinesS ::.

Nana sakit hati.
Sebab?
Ada orang yang dah sakitkan hati orang kesayangan Nana.
Nana nak tulis panjang-panjang pun x guna, sbb manusia jahat tu tak baca blog Nana.


To Kak Nani, jangan sedih, jangan sakit hati.
Tak guna kita pedulikan manusia yang tak ada pendirian dan tak taw buat keputusan ni.
Tunggu Fina balik, nanti kita happy bersama-sama!
Bila Fina balik nanti, I’ll make you happy.. Cuz I’m your definition of Happiness!
You know I am!

I Love You!

Saturday, October 11, 2008

Bloggers, I need help!

Dua hari lepas, Nana reformat ‘Heechul’, my beloved thumbdrive. Entah kat mana salahnya, Nana pun tak tawu apa yang Nana dah buat.. tiba-tiba my Heechul ter’protected’ ~~

Bila dah protected, Nana tak boleh delete barang-barang yang tak diperlukan, Nana tak boleh masukkan barang-barang baru. Asal nak delete je, atau nak masukkan file, text ni akan muncul :

The disk is write-protected. Remove the write-protection or use another disk.

Geramnya!

Nana pon sms Akim, kawan Nana, dan melaporkan masalah Heechul kepada beliau.

"… [cerita pasal reformat and so on].. Padahal tadi boleh je. Thumbdrive ni bukannya ada kunci apa pun.."

"Thumbdrive brand apa tu? Model? Biasanya read/write x boleh sebab ada lock/button ataupun switch."

"Kingston. Tataw model ape. Tapi tak de lock button pun."

"Some thumbdrive lock dia x pakai key apa pun. Dia boleh tarik kepala dia ke depan and belakang. Sometimes belakang dia. Tengok, mana tau ada part yang boleh macam tu? Jangan tarik kuat sangat."

"Thumbdrive ni jenis yang pusing-pusing tu. Nak pusing ikot mana lagi?"

"Yang ada metallic boleh pusing2 tu ek? Kakak akim ade yang metallic tu. Last time dia pun pening x jumpa lock. Lock dia pull/push using metallic part tu."

Ok, so Akim dah confirmkan Heechul mmg boleh d lock and unlock. The problem is, Nana x faham.. pull/push using metallic part.. nani??? Apakah? Di manakah? Bagaimanakah?
Nana dah explore apa yang patut. Tak de bahagian yang boleh dipull/push pun..

Nana harap ada d antara rakan-rakan bloggers Nana yang dapat bantu Nana remove protection si Heechul ni as soon as possible!



--- out of topic –--


Attention to Kak Nani !!



Back

Front


Harap maaf, gambar x jelas. Mesti Kak Nani dah taw apa yang patut dibuat dengan gambar-gambar ni. Terpulang kepada kreativiti Kak Nani, asalkan comel. Yang penting, knee-length, ada pocket macam tu, and colour orange! Tamau pynk, nak orange jugak!

Friday, October 10, 2008

TAG (tq, Kak Fairuz!)

Every question is referring to 1 person.

1. What is the relationship of you and her?
Best friends.

2. Your 5 impressions towards her.
Comel. Pandai. Pemalas. Kuat makan. Pandai masak.

3. The most memorable things she had done for you.
She gave me a very delicious juadah for sahur.

4. The most memorable things she have said to you?
Erm.. entah.

5. If she become your lover, you will..
RUN!

6. If she become your enemy, you will...
.. erm.. berdamai??

7. If she become your lover, she has to improve on.. her punctuality.

8. If she become your enemy, the reason is... maybe ade salah faham, kot?

9. The most desirable thing to do on her is?
To spend times together at Borders.

10. The overall impression of her is...I'm lucky that I have her as my friend.

11. How do you think the people around you will feel about you?
Erm.. sweet? (according to the 'what d' you guys think about me?' poll down there..)

12. The character of you for yourself is?
I'm a good fren ^^.

13. On contrary, the character you hate of yourself is?
Pemalas tahap maksimum.

14. The most ideal person that you wanna be is?
Rahsia!

15. For the people who care about and likes you, say something about them.
"Saya sayang awak juga!"

16. Ten people to tag :

Kak Nani, Azeem-kun, Ace, Q-chan, Nining, NQB, Fara, Niesha, Kak Ada, Violetz.

17. Who is no. 2 having a relationship with?
I already asked her. Her answer is "No I don't. Laugh if you want to."

18. Is no. 3 a male or a female?
Female

19. If no. 7 and no. 10 were together, would it be a good thing?
Tak dapat nak dibayangkan!

20. How about no. 5 and 8?
Owh, x boleh, x boleh!

21. What is no. 1 studying about?
.. Linguistics?

22. Is no. 4 single?
Saye tak tahu~

23. Say something about no. 6.
Suka ketawa.

Thursday, October 9, 2008

Mushroom Comel

Merujuk kepada entry Nana yang di’publish’ pada bulan lepas (Nana jatuh hati..), Nana ada tulis yang Nana akan terangkan dengan lebih jelas dalam entry yang akan datang. Tapi, Nana sangat busy dan tak dapat cari masa yang sesuai untuk tulis sambungan untuk entry tersebut.


Ingat lagi klu yang Nana bagi? Mushroom Comel! Tahniah kepada rakan-rakan bloggers yang berjaya meneka dengan tepat.

Introducing, SHINee’s youngest member, Taemin!



Real Name: Lee Taemin
Stage Name : Taemin
Birthdate: July 18, 1993
Height: 175 cm
Position: Lead dancer, Rapper, Sub vocal
Hobbies: Listening to music, Poppin’ dancing, Piano, Mandarin
Facts : Taemin is SHINee's best dancer. Known mostly for his mushroom haircut, he has charmed all the noonas with his cuteness and charming ways.

A member of a new but rapidly rising group SHINee, Taemin caught the attention of many noona fans with his cute charms, astounding dance ability, and amazingly young age, in comparison to other k-pop boy members. Some noona fans gave him the nickname “Heechul-Mini” because of his striking resemblance to Super Junior’s Cinderella, Kim Heechul (who is also my favourite!).

Taemin and the other SHINee members continuously amaze their fans with their perfect live performances, time after time. Performing in the Dream Concert, one of the biggest concerts in Korea, a MONTH after their debut, they were able to stand out from the other groups with their looks, flawless performance, and seemly boundless energy.

To bloggers yang dah menonton SHINee’s Noona Neomu Yeppeo MV, Nana nak bagi ringkasan tentang cerita ‘jatuh hati’ Nana, ^^’’. It is when Key sang, “You might be worried about my young age..” and Taemin gave that shy, adorable smile, Nana terus jatuh hati!

Testimonials :

Onew (SHINee’s Leader) : He won’t probably know himself. He’s very cute.

Minho (SHINee’s Flaming Charisma) : If I am the noona for Yunhanam Reality Show, I will definitely choose Taemin.

Jonghyun (SHINee’s Bling Bling) : I’ll pick Taemin. Taemin neomu yeppeo! (Taemin is so pretty).

Key (SHINee’s Almighty Key) : Taemin is a cute kid as usual.

Ki Soo (School of Rock’s MC) : Speaking of cute charms, it’s Taemin.

Jo Seunghae (Yunhanam’s Noona ep. 2) : He has a small face and his smiles were cute.

Jung Jaehun (Yunhanam’s Noona ep. 4) : Taemin’s eyes were big. I thought it would be good if I had a son like him. His laugh is so cute!

Kim Jiyeon (Yunhanam’s Noona ep. 9) : Whenever he talks, flowers come out. Taemin is cute and adorable.

Nana-chan : Taemin is .. *pengsan*

p/s : Noona = It’s like ‘kakak’ in Malay, but lebih formal. (Kalau ada di antara rakan-rakan bloggers yang dapat terangkan maksud ‘noona’ dengan lebih tepat, silakan!)

Tuesday, October 7, 2008

Lawak Pendek

MUNTAH-MUNTAH

Suatu hari di negara Eropah diadakan satu pertandinganan iaitu menahan bau di dalam sebuah bilik kecil yang didalamnya dimasukkan 10 ekor kambing.

Peserta pertama dari Amerika..
Baru 3 minit dia sudah keluar sambil muntah-muntah.

Peserta kedua dari Jepun..
Baru 10 minit dia sudah pengsan.

Peserta ketiga dari Afrika..
Baru 30 minit dia terus keluar dan muntah-muntah.

Terakhir, peserta dari Bangladesh..
Baru 1 minit... 10 kambing itu keluar dan muntah-muntah.

ANAK DAN BAPA

Jamil pulang dari sekolah dan bercerita pada bapanya yang tidak pernah bersekolah.

Jamil: Ayah, tadi saya dimarah oleh cikgu!
Ayah: Kamu buat silap apa, Jamil?
Jamil: Tadi saya tidak dapat menjawab pertanyaan cikgu.
Ayah: Apa yang cikgu tanya?
Jamil: Cikgu tanya, di mana letaknya Washington.
Ayah: Itupun kamu boleh tak tahu! Lain kali kalau kamu sudah meletakkan sesuatu benda, jangan lupa di mana tempatnya!

I'm living in the SHINee World!

New blog header, guys!

I'm living in the SHINee World!

Love,
Nana-chan

Monday, October 6, 2008

Summary Aidilfitri

Aidilfitri

Walaupun dah terlambat, Nana masih nak ucapkan Salam Aidilfitri kepada para bloggers. Nana nak mintak maaf kalau ada entry Nana yang menyinggung perasaan para bloggers, kalau Nana ada terkasar bahasa dan sebagainya, harap para bloggers dapat maafkan!

Bas Lembab dan Pasangan Maksiat

Dari Perlis ke KL, sepatutnya dalam 6-7 jam sahaja, maksimum 8 jam la. Tapi semalam, perjalanan Nana dan Pony [dengan bas Konsortium] memakan masa 11 jam! Dah la seat bas tu bentuknya semacam.. aircond pulak tak berapa berfungsi. Lenguh? Memang. Panas? Memang. Menyampah? Memang!

Dah tu, ada merpati dua sejoli kat seat depan Nana, asyik buat maksiat saja. 11 jam tu, memang dowrang amik kesempatan untuk buat maksiat.
Yang si lelaki asek meraba-raba tangan si perempuan..

Nana : Mak ayah takde dalam bas, berani la nak meraba sana sini. Galak sungguh.
Pony : Nana! Shhh..

Lalu, pasangan merpati tersebut menjarakkan kedudukan mereka. Selang beberapa ketika, dowrang mula buat maksiat balik. Raba lagi, pegang lagi.

Nana : Kalau orang tangkap gambar, upload kat internet, tau pulak marah. Padahal sendiri yang nafsu tak terkawal, buat maksiat kat tempat awam. Apa nak jadi ni..
Pony : Dah la, Nana..

Seperti tadi, pasangan merpati tu menjarakkan kedudukan mereka. Tapi, selang beberapa ketika, dowrang kembali ke kancah maksiat. Si lelaki tu siap letak kepala atas riba perempuan tu.

Nana : Ya Allah! [dengan suara yang kuat]
Dengan pantas pasangan maksiat tersebut menjarakkan kedudukan, manakala tangan Nana kemerah-merahan dicubit Pony. Pony suruh Nana diam.

“Pony, kalau kita tengok saja orang berzina, tak tegah, kira bersubahat la. Yang buat maksiat pun masuk neraka, kita pun masuk skali.”

So, pasangan maksiat tu dah tak buat lagi benda-benda yang mendorong ke arah zina sampai la kami tiba ke destinasi.

SHINee World

I’m living in the SHINee World. Sepanjang cuti raya, Nana ‘menonton’ SHINee hari-hari, sampai Kak Nani (my beloved sister) pun dah tahu nyanyi lagu ‘Noona Neomu Yeppeo’ tu. Sukacita dimaklumkan, Nana telah berjaya menjangkitkan penyakit ‘SHINee World’ kepada Kak Nani. Saya amat gembira kerana berjaya menambah bilangan peminat SHINee di Malaysia.. [ayat skema..]

Owh, nak tahu apa ayat favourite Nana skang ni? ‘Keep dreaming bout ya, yeppeo!’, kini dah jadi tagline Nana. Bukan boleh main sebut je.. Ayat ni mempunyai nada dan gaya tersendiri. Cuma Kak Nani je yang tawu cara menyebut tagline ini [sebab sepanjang cuti raya, purata, 5 kali dalam sehari Nana ‘menggayakan’ tagline tersebut]. I’m living in the SHINee World!

Busy

Starting from today, Nana akan menyibukkan diri. Bukan apa.. lagi dua-tiga minggu, final exam akan menjelma. Tarikh untuk Drama performance pulak, tak ditetapkan lagi. Tapi, lebih kurang dua minggu dari sekarang. Skrip tak siap lagi, entah bila nak mula practice. Yang pasti, Nana tetap akan cari masa untuk diluangkan bersama para bloggers!

p/s : Happy belated birthday to Azeem-kun, and congratulations to Naqib! Welcome to IIUM!
Ok lah, Nana nak pegi dinner, lapar ni. Salam!

Tuesday, September 23, 2008

Gadis berbaju kurung merah

“Milik siapakah telefon bimbit ini”
Tempat kejadian : rest room sebelah masjid besar UIA
Masa kejadian :Kira-kira jam 3.40 petang
Manusia yang terlibat : Nana, Syasya, Hanin, Raihan, dan gadis berbaju kurung merah..

“Sya, tolong pegang fail ni kejap. Nana nak ‘repair’ tudung..”, kata Nana sambil menghulurkan fail ke tangan Syasya. Pantas Syasya menyambutnya.

Nana melangkah ke arah ‘rest room’ berdekatan untuk me’repair’ tudung. Apabila tiba di pintu ‘rest room’ tersebut, Nana terserempak dengan Hanin.

Hanin : Nana!
Nana : Hye, anin!
Hanin : Nana, leh x Anin nak pinjam notes Drama Nana? Last week Anin tak gi kelas..
Nana : Owh.. boleh.

Dengan sopan (cewwah!), Nana menghulurkan buku nota kepada Hanin. Tiba-tiba, Raihan muncul entah dari mana dengan keadaan tudung yang agak ‘lingkup’ (Jelas sekali, semua pelajar perempuan melawat rest room berkenaan untuk me’repair’ tudung macam Nana jugak).

Raihan : Hanin, handphone sape colour merah tu?
Hanin : Tak tawu, dari tadi lagi ada kat situ.

Nana menjenguk ke dalam. Ada seorang lagi gadis yang sedang me’repair’ tudungnya. Berbaju kurung merah menyala.. Kelihatannya, dia langsung tidak ambil peduli dengan soalan Raihan tadi. Biarpun soalan tersebut diajukan pada Hanin, tapi apabila dia tidak menunjukkan sebarang respons, maka.. tentulah telefon bimbit tersebut bukan miliknya, begitu fikir Nana.

Nana : ada orang tertinggal kot.. ? (menoleh ke arah Raihan)
Raihan : Ye la kot.

Masih tiada sebarang respons dari gadis berbaju kurung merah tersebut. Dari tadi, asyik benar dia me’repair’ tudung depan cermin. Setelah mengucapkan terima kasih, Hanin menghilangkan diri bersama Raihan.

Setelah berpuas hati dengan keadaan tudung Nana yang dah di’repair’ secomel yang mungkin, bola mata Nana tertancap tepat pada telefon bimbit merah tersebut. Sony Ericsson. Cantik. Mesti mahal, begitu fikir Nana. Nana mencapai telefon bimbit terbabit. Gadis tersebut masih membatu, masih membisu.

“Sape yang tinggal handphone ni kat sini?”, tanya Nana dengan suara yang agak kuat.

Gadis berbaju kurung merah tersebut masih lagi diam membisu, sibuk me’repair’ tudung sejak tadi, walaupun pada pandangan Nana, tak ada yang perlu di’repair’ lagi. Elok je..?

Nana meninggalkan gadis berbaju kurung merah tersebut bersama-sama handphone tadi. Lantas Nana menyisih langkah ke arah Syasya.

Nana : Sya, kalau kita jumpa satu barang yang berharga, yang kita syak tuan dia tertinggal barang tu, nak buat apa ek?
Syasya : Kalau jumpa purse, amik, tengok matric card atau i/c dia, gi tanya kat library. Dalam akaun library mesti ada number phone dia. Call la, cakap kita jumpa purse dia.
Nana : Kalau handphone?
Syasya : .. (tak jawab..)..
Nana : Tadi Nana jumpa handphone Sony yang sangat cantik kat dalam sana.
Syasya : Amik la, Nana! Nanti mesti tuan dia call, kesian dia cari. Pi amik!

Hmm.. Tak sampai seminit pun Nana meninggalkan rest room tersebut. Harap-harap tak ada orang curi! Nana pun bergegas ke rest room tersebut semula, diikuti Syasya.

Telefon bimbit tersebut masih di situ. Gadis berbaju kurung merah? Ya, dia masih ada di situ, masih me’repair’ tudungnya yang dah elok dan tak perlu di’repair’ tu.

Nana : Tu la handphone tu.
Syasya : Sian kat tuan dia..
Nana : Nak amik ke?
Syasya : Amik la, nanti kita contact number yang ada dalam tu, cari pemilik dia.
Nana : ok!

Tiba-tiba, gadis berbaju kurung merah tersebut mencelah di antara Nana dan Syasya dan berkata :

“Handphone saye.”

Syasya : hah? Ya allah, nasib baik tak amik lagi!
Nana : laaa.. ye ke. Sorry, kite orang ingat ada orang tinggal!

Gadis tersebut sekadar tersenyum, terus menghilangkan diri selepas mengambil handphone tersebut.

Syasya : tu la Nana, lain kali tanya dulu!
Nana : mana la Nana taw~ *sekadar tersenyum*

Kemudian, Nana terfikir..

1) Time Raihan tanya “handphone sape colour merah tu?”, kenapa gadis tu membisu? Nak kata dia tak dengar, rest room tu kecik je. Kalau berbisik pun mesti bergema. Takkan la tak dengar pulak..?

2) Time Nana kata “ada orang tertinggal kot?”, pun dia masih membisu. Susah ke nak cakap “tu handphone saye”, daripada membiarkan Nana dan Raihan tertanya-tanya? Hmm..

3) Time Nana amik handphone tu, pun dia masih membisu dan membatu. Kalau ikot logik akal la.. kita nampak orang yang tak dikenali pegang handphone kita, handphone mahal pulak tu, takkan kita diam je? Dia bukan setakat tak cakap apa-apa, malah langsung tak menoleh ke arah Nana. Seolah-olah, handphone tu tak ada kena-mengena dengan dia..

4) Time Nana tanya ‘Sape yang tinggal handphone ni kat sini?” dengan suara yang agak kuat, yang memang mustahil la kalau dia tak dengar, yang sememangnya merujuk kepada handphone sony warna merah di tangan Nana tu, kenapa dia tak bagitau yang handphone tu kepunyaan dia?

5) Kenapa dia repair tudung yang tak perlu di’repair’ begitu punya lama…?

Persoalan yang bermain-main di minda Nana :

Benarkah telefon bimbit tersebut milik gadis berbaju kurung merah berkenaan..?

Apa pendapat para bloggers sekalian?

TAG (tq, Nqb!)

Each player of this game starts off with 15 weird things/habits/little known facts about yourself. People who get tagged need to write a blog of their own 15 weird things/habits/little known facts as well as state this rule clearly. At the end, you need to choose 5 people to be tagged and list their names. No tags back.

1. Sangat suka makan coleslaw.
2. Teringin sangat nak belajar bahasa jepun ..
3. Tak suka pegi kelas lewat.
4. Benci manusia yang lembab (lembab buat kerja, lembab bercakap, lembab berjalan, lembab sebagainya lah!)
5. Suka beli lipgloss, lipbalm, lipshiner dan yang seangkatan dengannya (tapi sampai skang tak pernah ada lipstick). Nana ada 5 beg, so Nana simpan satu dalam setiap beg. Tapi, sempena bulan ramadhan, Nana juga berpuasa dari sebarang lip-thingy, ^^''
6. Sangat malas baca buku pelajaran, tapi suka baca novel yang ada naga (maksudnya, ber’genre’ fantasi)
7. Malas pakai compact powder. Pakai Silky Magic Powder tu je. Mudah dan pantas.
8. Dah lama tak tunggang basikal.
9. Suka buat wallpaper & animated gif.
10. Tak suka manusia yang kebodohannya tahap melampau.
11. Sejak jadi peminat SHINee, Nana tido lewat setiap malam (layan all the videos and mp3s, ulang 20 kali pun tak boring lagi)
12. Suka potong kuku. Selang dua hari, kuku saya akan dipotong. Jadi, kuku saya sentiasa pendek, kemas, bersih dan comel.
13. Tak tahan panas.
14. Tak suka makan durian.
15. Currently, senang jatuh hati dengan lelaki yang lebih muda. Eg : Taemin (15), Minhwan (16), Chinen Yuri (13). Hmm.. Natural pedo, haha!

Nana nak tag :
Kak Nani
Butirstar
Hanis
Mimi-san
Q-chan

Saturday, September 20, 2008

Pre-Reg dan Syanana

salam!

malam ni, Nana nak bercerita pasal pre-registration course untuk sem akan datang, dan juga persahabatan Nana dan Syasya.

Sem ni, dengan rasminya Nana dah jadi student level 2. Apa maksud level 2? Maksudnya, Nana nye credit hours dah mencecah 30 (ataw lebih). Tapi, Syasya masih d level 1 (below 30 credit hours). Untuk pre-reg, students level 2 boleh mula register course untuk sem depan pada 19 dan 20 hb, manakala untuk level 1, 20 dan 21 hb.

Mengikut logik akal manusia, dah ada pilihan untuk register lebih awal, mesti la nak register 19hb tu. Kalau register lambat, nanti semua section dah close, jadual berterabur, lain yang dirancang, lain pulak jadinya.

Tapi, disebabkan Nana dan Syasya tak dapat dipisahkan sejak dari matrik IIUM PJ lagi, maka Nana korbankan 19/9/08/ tu, dan mendaftar pada 20hb bersama dengan Syasya.

Akibatnya?

Ha~ memang jadual Nana berterabur.
Nana buat empat jadual :
1 main schedule
3 backup schedules

Pada hari pendaftaran, semua jadual tak leh pakai!
Kelam kabut Nana lukis jadual yang ke-5!

At the end, dari 7 subjek yang kami daftar, 5 subjek kami dapat kelas yang sama. Lagi 2, tak dapat nak d ubah lagi. Sedih gak la.. sebab Nana dan Syasya sentiasa bertungkus-lumus sejak dulu lagi supaya dapat kelas yang sama. Tak apalah, dua subjek je yang tak sama ^^.

p/s : Syanana = term yang digunakan oleh rakan2, dan juga kami sendiri, refer to Nana and Syasya la. Selalunya, kawan2 Nana akan kata, "d mana ada Nana, d situ ada Syasya".

Memang kental la..

Subjek yang Nana berjaya register semester depan :

1. Introduction to Sociolinguistics
2. Literary Genres III : Novel and Short Story
3. Semantics
4. Sciences of Qur'an
5. Introduction to Sociology
6. Family Management and Parenting <-- I have no idea.. Adakah subjek ni akan memastikan Nana jadi ibu yang baik?
7. Tilawah Al-Quran II

Thursday, September 18, 2008

Nana lupa..

Perkara biasa, tapi dahsyat kesannya.

Apakah perkara remeh tersebut?

Hmm.. Semalam, Nana terlupa lock handphone.
Dalam masa seminit saja, benda yang SANGAT bodoh dah berlaku,
hanya disebabkan Nana tak lock handphone. Bodoh~ memang sangat bodoh..

Mangsa kejadian : Ace

Well I'm glad Ace is the mangsa.
Kalau the mangsa is someone yang study di sini bersama Nana,
for sure Nana akan mintak leave satu sem, x sanggup pegi kelas lagi!

Moral of the story :
Sila lock handphone anda.

to ace and Q-chan:
jgn cerita apa yg berlaku smalam kpd sesiapa pun!!

Sunday, September 14, 2008

G.A + Psyc + Birthday

'Sad' by Tonadako

G.A

1. stands for Grammatical Analysis.

2. last week, ade midterm G.A.

3. Nana dah baca, dah hafal.

4. Tadi dah dapat markah.

5. HORRIBLE.

6. Nana sedih.
7. Mr. Adrian kata "God only helps those who help themselves."

8. Memang salah Nana.. ~ Hmm..

9. Harap markah assignment boleh support ke'horrible'an midterm Nana.

10. I'll do better next time. I will.

Psyc

1. stands for Psychology.

2. esok ade midterm.

3. I'll do my best, so wish me luck!!

Birthday

1. Happy Belated Birthday to Kak Fairuz!

2. Sorry for the late wish.. sangat busy~~

3. You're a good fren, and a good sister ^^!


Thursday, September 11, 2008

Nana jatuh hati..

Picture by Charming-uae

*happy*


Soalan :
Nana jatuh hati pada ____. (Fill in the blank.)

Klu :
(yang mungkin, hanya boleh d fahami oleh Kak Nani, Kak Fairuz, Hanis, Huda, Mimi-san, Atip-san and Q-chan)
Mushroom Chumell



Terpulang, nak jawab pun boleh. Tak nak jawab pun boleh.

Nana akan bercerita dengan lebih lanjut, insya Allah dalam entry yang akan datang. Salam.


Saturday, September 6, 2008

Tag (by Azeem-kun)

#Have you ever fallen asleep in someones arms?
- Yes.

#What were you doing at 1 am?
- Iron baju utk g kelas.

#What was the reason you last cried?
- Tengok gambar anjing mati dalam laptop Kak Nani.

#What are you seriously wearing?
- yellow long sleeves shirt + black long pants

#What are you doing tonight?
- sleep

#Do you clean when you’re upset?
- No.

#Would you ever dye your hair blue?
- No. Dosa..

#How many pairs of shoes do you own?
- Two only. Sandal banyak la..

#Do you usually tell people when they hurt your feelings?
- No.

#What's on your mind right now?
- Pyschology Discussion.

#How have you felt today?
- Tired.

#Do you believe everyone deserves a second chance?
- Yes.

#Did you cry today?
- No.

#Do you miss anyone?
- Yes.

#Who knows your biggest secret?
- my self

#Who was the last person to hold your hand?
- Pony (dia takot Nana hilang ditelan kesibukan dan kebanjiran di Pudu)

#How many windows are open on your computer?
- Dua saja..

#What do you hear right now?
- This Love – Big Bang

#How many hours did you sleep last night?
- 6 hours

#Are you waiting for something?
- No.

#Does anyone hate you?
- There should be.

#Who was your last call from?
- Siti Sarah

#Have you ever ran away?
- Hah??

#Can you run a mile?
- No. Malas + Tak Larat

#Who's voice did you hear last?
- Big Bang’s (tengah dengar lagu..)

#Did you kiss or hug anyone today?
- No

#Did you speak to your mother today?
- No.. sangat rindu~

#What is the last movie you watched?
- Tak ingat.

#Who do you feel most comfortable talking to about anything?
- Kak Nani.

#Do you believe that everything happens for a reason?
- Yes.

#Do you like someone?
- Yes.

#Has anyone disappointed you recently?
- Yes.

#How late did you stay up last night and why?
- 1.30 am. Iron baju.. ^^''

Nana mau tag :
Ace
Q-chan
Atip-san
Nqb
Wawa

Friday, September 5, 2008

Ace


Renji & Rukia by pandabaka


“Orang Kedah ka?”
Ayat pertama dari Ace kepada Nana.

[geleng-geleng] “..Peghlih (Perlis).”
Ayat pertama dari Nana kepada Ace.

Dua ayat yang cukup ringkas.

Ace menjadikan hari-hari orientasi Nana di UNISEL berbunga-bunga, hehe.
Sebab? Ace kelakar. Ace mesra. Ace comel.

Apa panggilan pertama Nana kepada Ace?
Ace la. Sebab Ace memang perkenalkan diri sebagai ‘Ace’ sjak dari mula lagi.

Apa panggilan pertama Ace kepada Nana?
Jenab. Sebab Nana tipu dia, Nana kata nama Nana Zainab. Huh.. tapi lepas tamat orientasi, Ace dah tak panggil Jenab lagi.

Apa perkataan favourite Nana dan Ace?
Lesung batu. Sebab? Hanya kami berdua saja yang tahu, hehe.


Apa pandangan rakan-rakan sekelas tentang hubungan kami?
Huh, ada orang tuduh kami couple! Tapi, dengan hebatnya Ace menipu. Dia kata, kami adik-beradik kembar. Anehnya, mereka percaya pula dengan penipuan Ace. Mungkin kerana kehebatan kami berdua berlakon sebagai adik-beradik, hehe.

Apa yang Nana suka tentang Ace?
Ace baik.
He is a good listener.
Kami selalu sependapat (sampai la sekarang).
Ace pandai nyanyi (serious!).
Ace faham diri Nana. Ace tawu Nana suka kale PYNK. Jadi, besday Nana yang ke-18, Ace bagi hadiah satu set, sume kale PYNK!

Nana sempat jadi pelajar UNISEL selama sebulan. Bila Nana dapat tawaran ke IIUM, Nana sedih. Nana sedih sebab dah tak boleh jalan ke kelas dengan Ace lagi. Sedih sebab dah tak boleh duduk sebelah Ace dalam kelas. Sedih sebab dah tak boleh lunch, dinner dengan Ace. Sedih, sebab dah tak ada sapa nak call Nana malam-malam (Ace suka merapu. Dia kata ada mayat dalam almari Nana, huh!). Sedih sebab dah tak boleh makan nasi goreng yang Ace masak lagi.

Hari terakhir Nana di UNISEL, Ace x ada. Ace balik kampung. Nana jumpa semua orang. Nana ucap selamat tinggal pada semua orang. Tapi x dapat jumpa Ace..

Ace, kawan yang Nana paling sayang masa Nana study kat UNISEL, walaupun sebulan cuma. Tapi, persahabatan kami kekal sampai sekarang.

Hari ni, usia Ace dah melangkah ke angka 20.

Ace, Happy Birthday! May all happiness and joys be yours, wishing you a birthday that is happy and bright the whole year through. Study rerajin, ok. Saya sayang awak ^^!

Renji is back!

setelah hampir sebulan Nana berpisah dgn Renji (my lappie toppie), akhirnya Nana dan Renji disatukan kembali. Terima kasih kpd ainCOM kerana me'repair' Renji kesayangan Nana (kpd Fazli, jgn ingat saye dah lupekan ape yg awak dah buat pada Renji saye!)

ainCOM cuma ada Photoshop CS3 (ini memerlukan intel pentium 4). Renji Nana bernafas dengan intel celeron saja, jadi Nana cuma leh pakai photoshop CS2. So, terpaksa la hantar g kat sorang sister ni, dia tolong install kan. Tapi, dy bagi photoshop version 7 pulak, zaman batu punya photoshop! menci~~

Bila balik rumah, owh, rupanya technician kolej mak Nana ade photoshop CS2!! maka, Renji Nana dah lengkap dgn CS2 skang nih. Nak lepaskan gian lame x photoshopping, maka Nana wat header baru. Para bloggers leh tgk d atas. Header kali ini bertemakan ICHIGO MASHIMARO - Matsuoka Miu. Seperti biasa, mesti ada kale PYNK. hehe.

SALAM RAMADHAN kepada para bloggers yg Nana sayangi!!

Thursday, August 28, 2008

Haengbok Hamnida! (I'm happy!)

Kenapa Nana happy??

Ada beberapa sebab..

1. Dua minggu lepas, Nana sedih sbb Nana silap baca untuk midterm 'drama'. Nana kalut je memorize themes sume play yg dah blajar. Tengok2, bila dpt soalan, kene define terms??? Nana langsung x baca, x memorize. Then tanye pasal 'everyman' as an allegorical play (kepada yang x blajar 'drama', korang memang x faham soalan ni. so, abaikan, hehe). Uh, jadi Nana jawab terms, and essay, ikot kefahaman sendiri, dan cuba sedaya upaya ingat balik ape yang madam ajar dalam kelas. Honestly, Nana target, paling tinggi pun 10/20 la.. sedih.

Tapi hari ni, bila dapat paper. Huh? 17/20!! Maksudnya, Nana memang faham, dan pemahaman Nana memang tepat, haha! Dah la 17.. paling tinggi dalam kelas pulak tu! Maka, Nana pun happy!

2. Nana dapat balik paper midterm psychology. Markah hebat jugak! (Bukan nak berlagak, Nana cuma nak berkongsi kegembiraan Nana dgn para bloggers!). Berbaloi Nana hafal sume bahagian otak dan fungsi2, dan segala macam lagi. Jadi, Nana pun happy!

3. Esok, Nana nak balik rumah! Cuti lima hari. Mesti lah Nana happy!

4. Untuk subject leadership, Nana dapat jawatan Pub & Pro (Publication and Promotion). Nana kene design logo, poster dan banner untuk IIUM Recycle Open Day. Nana bertungkus-lumus untuk siapkan semua tu. Tadi, bila Nana tunjukkan hasil kerja Nana kepada rakan2 sekumpulan, semuanya puji skill photoshop Nana. Maka, Nana happy.

HAENGBOK HAMNIDA!!

Sunday, August 24, 2008

INKHEART

Jumaat yang lalu, Nana ke W.Maju bersama Q-chan. Tujuan utama kami adalah untuk mencatu makanan (mencatu? x ley blah nye perkataan). Demi para bloggers yang Nana sayangi, Nana akan bagi sedikit sinopsis yg mendorong ke arah pencatuan makanan terbabit.

21 Ogos yang lepas, Convest telah d langsungkan d IIUM. Convest ni macam pesta menjual segala jenis barangan, especially makanan. Jadi, untuk menjamin Convest dapat mengaut untung, maka semua cafe d seluruh IIUM d arahkan tutup bermula jam 5 ptg. Sesiapa mau makan, kene jalan ke Convest (suka cita d ingatkan, Convest tu mmg la jauh jaraknya dari mahallah Nana). Maka, oleh kerana kemalasan Nana dan Q-chan, kami ke JJ untuk memborong stok makanan! Itulah ceritanya. Bila dah sampai JJ, wah... ada MPH. Takkan la nak buat lintasan hormat je kan? Mesti la kena beli buku (thanx to Kak Nani kerana men'jangkit'kan penyakit gila buku kepada Nana). Pilih punya pilih, Nana pun mencapai sebuah buku bertajuk INKHEART. Kenapa? Sbb review menarik, cover cantik, and ade tulis 'soon to be a major motion picture'! So, apa lagi? Perlu lah d baca! (Nana dah habis baca semalam, best!)

INKHEART
INKHEART by Cornelia Funke is a fantasy story filled with danger and evil. The book is about a 12-year-old girl named Meggie Folchart whose life changes dramatically when she realizes that her father, a bookbinder named Mortimer (Mo), has an unusual ability; when he reads aloud, he can bring characters from books into the real world. Mo discovered his power when Meggie was just a baby. He read so lyrically from INKHEART, that several of the book’s wicked characters ended up blinking and cursing on his cottage floor. Then Mo discovered something even worse ; he accidentally read Meggie’s mother in..

The sequel, INKSPELL, was released on October 1, 2005, and the third book in the trilogy, INKDEATH, is set to be released in October, 2008.




INKHEART the motion picture


Cast

Brendan Fraser as Mortimer "Mo" Folchart
Eliza Bennett as Meggie Folchart
Paul Bettany as Dustfinger
Andy Serkis as Capricorn
Jim Broadbent as Fenoglio
Helen Mirren as Elinor Loredan
Rafi Gavron as Farid
Jamie Foreman as Basta
Sienna Guillory as Teresa "Resa" Folchart

You can watch the movie trailer here.