Tuesday, December 23, 2008

"Please withdraw.."

I went to my first 'Semantic' class early.

Sharp on 8.30 am, the lecturer, Mr. Subra walked in.

He said, “All 2nd yeard students, please withdraw from this class.”

Terkesima Nana seketika. Terkebil-kebil jugak. Ayat first dari mulut pensyarah terbabit dah x mengalu-ngalukan Nana dalam kelas tersebut.

Mr. Subra meneruskan kata-katanya dengan memberikan seribu satu alasan supaya 2nd year students seperti Nana menarik diri dari kelas terbabit, seperti tak cukup experience, not your standard, banyak 3rd year students dapat F dan sebagainya. Ok, ok, saye faham.


Tapi masalahnya.. dah tak ada subject lain untuk Nana amik. Subjek-subjek lain yang available, semuanya :

1. Pre-requisite untuk subject tu Nana tak ‘complete’kan lagi
2. Section closed
3. Nana dah amik in the previous semesters

So, macam mana nak withdraw? Kalau Nana drop, nanti tak cukup credit hours pulak. Untuk students yang hidup dengan duit MARA macam Nana ni, minimum perlu 15ch. Kalau drop Semantic, dah tinggal 13ch. Macam mane saye nak menyara hidup nanti?

Nana dah try add subjek lain secara online, tapi semua section dah penuh pulak. Takut~ Pas tu gi amik borang untuk add subjek secara manual pulak. Satu borang harganya 20sen. Padahal fotostat je pun. Bukan ke sepatutnya 10sen dapat dua borang XD! Tak pe, tinggalkan pasal harga borang, tak penting. Nana beli dua borang, untuk subjek ‘Political Science’ dan ‘Research Methodology’. Naik turun tangga, bergegas ke sana sini cari lecturer, memang hilang beberapa peratus lemak la hari ni!


Untuk ‘Political Science’, Nana tengok borang manual pelajar-pelajar lain dah penuh sekotak. Ada possibility ke dalam ratusan borang tu, borang Nana yang akan dipilih? Give up lah macam ni..

Untuk ‘Research Methodology’ pulak, langsung tak dapat jumpa lecturer. Alasan? I am a 2nd year student. Menurut kakak yang menjaga kaunter tersebut, hanya graduating students je leh jumpa lecturer. Nana dah jelaskan yang dah tak ada subjek lain yang available untuk Nana add, dan MARA takkan sponsor Nana lagi kalau credit hours Nana bawah 15, namun kakak itu tetap tidak berbelas kasihan kepada Nana. Huh! Tak pe kak, saye ingat muke awak sampai bile-bile! [joking~]

Naik turun tangga, tawaf department beberapa kali, selak buku ‘study plan’ sampai lekang kulit buku, akhirnya masalah dapat diselesaikan! Aman hidup saye!


* * *


Marilah kita bersama-sama menyambut kedatangan ‘Inkheart’ ke pawagam tanah air! Harap-harap movie ni tak mengecewakan sebagaimana movie-movie Harry Potter, Eragon, dan Twilight mengecewakan para pembacanya.

15 comments:

wanie sk said...

yup....2nd year students digalakkan tok drop coz still ad 3rd year students xdpt ambik n dr.Subra kata kna tgu 2nd year drop dlu...

tryla lg cri mdm maskanah 4 research...las sem pun rmaije badge nana ambik ngn dia xsilap...

p/s:add manual leh smpai jumaat...chayok2

Violetz said...

Naz pun dah abis baca inkheart...
tak saba tunggu citer tuh kuar..
Heeeeeeeee.....

Dapat inspirasi dr Fina lah ni
nk baca inkheart...
Skang tgh baca inkspell..
inkdeath dh kuar buku dia..
giler tebal..

tp fulus ngak ckup nk beli..
haihh...

ImpErfectioNisAgiFt said...

Iku!!!! Oh my Brendan!

Adding course this sem adalah painstaking!

Hanna J. Potter said...

whoa~nasib baik berjaya diselesaikan..jika tidak, mereka pasti menerima caci-maki dari kanda dgn bahasa super-kesat yg tak sepatutnya dipamerkan di blog..hmh.

yeap. mari kita menyambut inkheart!

NaNa PynkFaery said...

2 kak wanie :
huh, kakak kat kaunter tu x bagi nana jumpe mdm maskanah. 'for graduating students only', katanya.

2 naz :
yay, fina berjaya mempengaruhi naz utk membaca novel yg hebat itu! inkdeath hari tu fina nk beli, tp tinggal edition yg cover x best. so im waiting for other edition.

2 Q-chan :
iku! let's bawak kak didi skali!

2 kak nani :
tu la dia.. nasib baik berjaya. mau x.. siap la~ kena hantar surat saman kat uia ni. section x cukup, lecturer x cukup, apa nak jadi..

wanie sk said...

aik..npe lak cm2 ek...huhu..bilik mdm kat sblh bilik sis ayunita kat deputy deans office kn??g jela..lgpun td ad kwn2 akak nk drop research methods...

NaNa PynkFaery said...

2 kak wanie :
time nana g tu, mdm maskanah x de kat bilik. dy g kat ofis tgkat 3. kakak kaunter ofis tu la yg x bg~

myadlan said...

oh.. dpt sponsor MARA.. kena minimum 15 CH plak tu.. tapi kalo 13.. memang rilex jela..

next time kena consult study plan dgn academic advisor betul2.. so that takde la problem nak add pape subjek yg lecturer tak bagi..

btw its my graduating sem!! yeay!!

NaNa PynkFaery said...

2 adlan :
tu la, mcm rugi je amik 13ch.
membazir masa..

wah, dah last sem ek!
best nye dah nak abes stadi.
nana lambat g..

Trini said...

nana2..
in case u still nk try add r.method manually, ley crik mdm nxt wik in our kls t-th 10am hsc lr 22. dye ckp aritu dye welcome je sesape nk add manual.

=)

NaNa PynkFaery said...

2 nining :
nining amik ngan mdm ape?
mdm maskanah ea?

wanie sk said...

rasanye time long sem mmg mdm maskanah je ajar...

td akak jmpe novel inkheart..cam interested lak tgk nana promote tp da bli novel lain..nother time maybe..hehe

NaNa PynkFaery said...

2 kak wanie :
xpe, next time akak try la beli, n bace inkheart. memang berbaloi XD!

Trini said...

mdm maskanah..
n if im nt mstaken, sem ni mmg dye je yg ajr.

NaNa PynkFaery said...

2 nining :
owh... gitu.
thx for the info ea!