Saturday, October 11, 2008

Bloggers, I need help!

Dua hari lepas, Nana reformat ‘Heechul’, my beloved thumbdrive. Entah kat mana salahnya, Nana pun tak tawu apa yang Nana dah buat.. tiba-tiba my Heechul ter’protected’ ~~

Bila dah protected, Nana tak boleh delete barang-barang yang tak diperlukan, Nana tak boleh masukkan barang-barang baru. Asal nak delete je, atau nak masukkan file, text ni akan muncul :

The disk is write-protected. Remove the write-protection or use another disk.

Geramnya!

Nana pon sms Akim, kawan Nana, dan melaporkan masalah Heechul kepada beliau.

"… [cerita pasal reformat and so on].. Padahal tadi boleh je. Thumbdrive ni bukannya ada kunci apa pun.."

"Thumbdrive brand apa tu? Model? Biasanya read/write x boleh sebab ada lock/button ataupun switch."

"Kingston. Tataw model ape. Tapi tak de lock button pun."

"Some thumbdrive lock dia x pakai key apa pun. Dia boleh tarik kepala dia ke depan and belakang. Sometimes belakang dia. Tengok, mana tau ada part yang boleh macam tu? Jangan tarik kuat sangat."

"Thumbdrive ni jenis yang pusing-pusing tu. Nak pusing ikot mana lagi?"

"Yang ada metallic boleh pusing2 tu ek? Kakak akim ade yang metallic tu. Last time dia pun pening x jumpa lock. Lock dia pull/push using metallic part tu."

Ok, so Akim dah confirmkan Heechul mmg boleh d lock and unlock. The problem is, Nana x faham.. pull/push using metallic part.. nani??? Apakah? Di manakah? Bagaimanakah?
Nana dah explore apa yang patut. Tak de bahagian yang boleh dipull/push pun..

Nana harap ada d antara rakan-rakan bloggers Nana yang dapat bantu Nana remove protection si Heechul ni as soon as possible!



--- out of topic –--


Attention to Kak Nani !!



Back

Front


Harap maaf, gambar x jelas. Mesti Kak Nani dah taw apa yang patut dibuat dengan gambar-gambar ni. Terpulang kepada kreativiti Kak Nani, asalkan comel. Yang penting, knee-length, ada pocket macam tu, and colour orange! Tamau pynk, nak orange jugak!

15 comments:

ImpErfectioNisAgiFt said...

harrrr?

NaNa PynkFaery said...

harr apa...

myadlan said...

apa nana da buat ni?

tak penah plak terjadi kes camni
takpe2..

kalo ada mslh pegi kedai tukar lain jela..

kalo ada waranti.. sori tak membantu sgt.. :P

Chazzie Minho said...

haaaaaa...ni nana mesti cam my sister Nona.. hahaha..kalo tgk video baru je mesti message "kakti, nak necklace gambar kuda..kakti nak tshirt gambar rainbow...kakti nk earrings gmbar key.. etc etc.."

::Amin Mansor:: said...

kene tau kingston model ape dl

try cucuk kt usb lain. xjadi gak, komputer lain.

::Amin Mansor:: said...

owh.ade pun gmbr pendrive tu. try cucuk kt komputer/laptop member.

NaNa PynkFaery said...

2 adlan :
thumbdrive ni nana beli time PC faor kt uia ari tu~ umm.
esok nana try g tnye kat aincom la, kot2 dorang taw~

2 chazzie :
hehe. mmg mcm tu la. cuma bezanya, nana selalu mintak kakak nana lukis Pynkfaery wearing those things ^^'' hehe.

2 amin mansor :
i think i know u.

sy dah try usb port lain, dah try kat pc lain jugak. mmg still mcm tu~~

NaNa PynkFaery said...

2 amin mansor (again) :
i thought u were my ex skulmate, coz his name is exactly like urs. hehe, sorry.

Hanna J. Potter said...

dinda~! adakah amin mansor itu minchot??? sungguh menggemparkan! tp mungkin jugak bukan. apa-apalah. cerita thumbdrive tu, tak buleh ka mintak cik akim tunjuk apa benda yg kena push atau pull tu? ish, kanda pun tak reti nk menolong ni! erm, seluar oren berpoket begitu ya? hm..sat nk pikiaq. ok2, buleh dicuba. wei, mai la melawat blog kanda, ada entry lemah lembut! hehe.

NaNa PynkFaery said...

2 kak nani :
um.. ntah. susah nk d explain masalah thumbdrive ini. rasanya, bukan minchot~

ya, nak oren dan comel macam tu!

EmcEE_SubZeRo said...

salam.

uh uh. kalau protected ni biasanya mcm yg kwn anda ckp tu, sbb ada terlock kt pendrive.

zamri86 said...

Cuba tengok kat sini http://www.kingston.com/support/usbflashdrives/default.asp
Download secure traveler untuk model yg berkenaan. Extract folder tu. Ambil SecureTraveler.exe lepas tu pastekan dalam pendrive. Open SecureTraveler.exe yg dalm pendrive tu. Dalam tu boleh setting balik pendrive tu. Nak format lagi pun boleh. Cuba la dulu....

NaNa PynkFaery said...

2 Zamri86 :
nana mmg ade securetravler.eve tu.
masalahnye, nak paste, nak move, nak masukkan ape pon x boleh dlm thumbdrive tu, sbb protected~ nak masukkan ape pon, kene remove protection tu dulu.. >.< nana dah pening~~ anyway, thx ya!

NaNa PynkFaery said...

2 azeem-kun :
umm.. tapi nana x jumpa lock tu kat mana~~

EmcEE_SubZeRo said...

salam.

adeh. tataw la canne. cuba cari2 kat youtube ke? sy tatau sbb kat ump xley bukak utube.