Sunday, October 19, 2008

Laundry

Pernah tak rakan-rakan alami kejadian macam ni?

Masa nak amik pakaian di jemuran, pakaian kita semua ditolak ke bahagian tepi ampaian. Sebab ada orang jemur pakaian dy di tempat tersebut.

Nana dah banyak kali lalui perkara macam ni. Hidup kat hostel, pandai-pandai la bertoleransi. Baju tu, kalau dah kering, kutip la. Buat apa jemur dua tiga hari. Orang lain pun nak guna jugak ampaian tu.

Nana tak pernah marah kalau Nana tengok baju-baju Nana dah ditolak ke tepi. Memang Nana lambat amik pakaian kat jemuran, sebab kelas Nana habis lewat petang. Lagipun, baju-baju tu dah kering, buat apa Nana nak marah. Lain la kalau baju still tak kering, orang tolak ke tepi, memang x kering la jawabnya. Tapi kejadian macam tu tak pernah terjadi lagi la setakat ni =]

Pagi tadi, masa Nana nak jemur pakaian, ampaian penuh, tak de ruang dah. So Nana cari la baju-baju yang dah kering, lipat elok-elok sebelum tolak ke tepi (kang renyuk pulak baju orang~). Lepas tu Nana gerak ke mahallah Maryam, buat props drama.

Petang baru balik, dalam pukul 5.30 macam tu. Masa Nana nak masuk bilik, ada la sorang perempuan ni terpacak tepi ampaian. Muka macam tak puas hati betul, takot Nana tengok. Tiba-tiba, dia menjerit dengan suara yang sangat kuat dan nyaring, bergema blok tu!

“Celaka betol, sape tolak baju-baju aku ke tepi!!?? Gile ah macam ni! Eeeee, geramnya akuuu!!”

Nana dah faham~ dia marah sebab Nana tolak baju-baju dia.. Belum sempat Nana nak mintak maaf, rakan-rakan bloggers tawu tak ape perempuan tu buat? Dia sentap baju-baju Nana dari ampaian dengan kasarnya, dan buang ke lantai! Perangai ape ni..

“Bodoh betul, jemur la kat tempat lain! Buta kot! Tak nampak ke baju-baju aku kat situ! Memang bangang!”

Mulut dia memang tak henti-henti memaki-hamun. Dahsyat betul perempuan ni, begitu fikir Nana. Nana pun kutip balik baju-baju Nana dari lantai. Dia terdiam bila tengok Nana amik baju-baju tu.

“Ni semua baju saya. Saya yang tolak baju-baju awak, sebab tadi tak ada tempat nak jemur. Lagipun baju-baju awak dah kering. Dah LAAAMA kering, dah seminggu kat ampaian. Buat apa jemur baju sampai seminggu? Ampaian ni bukan awak sorang je yang guna. Dua puluh orang kongsi benda yang sama. Nak angkat baju pun tak larat? Bukannya guni beras, baju je pun. Kalau otak saya macam otak awak, saya dah buang semua baju-baju awak dalam tong sampah. Menyemak. Nasib baik Allah bagi saya otak yang waras.”

Reaksi si dia? Terkejut + ternganga + dan membisu seribu bahasa. Biarlah. Suka hati je maki hamun orang. Entah apa-apa. Nana kena gi laundry lagi sekali. Baju-baju Nana yang dah kering dan wangi dengan bantuan softener Daia, dah kotor balik sebab dibuang ke lantai oleh perempuan tersebut.

21 comments:

violetz said...

Ish Ish..
saba jerlah fina..

Adatlah lah tuh duduk hostel..

Padan muka dia kene dgn fina balik..
Bukannya fina tolak baju dia
ada damage ke terkoyak ke apa ka
kan? dah maki hamun org pulak..

ImpErfectioNisAgiFt said...

Sakit hati yang tak terkata.....

pukka48 said...

heh.been in the situation.mentang2 la die brc,siap kate nak saman laaa,tengking2 org laaa pastu kate budak level4 bodoh.menjerit mcm org gile.skrg sape yg bodoh?org bodoh tunjukkan kebodohan mereka,org pandai sorok kebodohan mereka.tah pape laa.bende camni pon leh mrh ke?tak paham den.sabo je la ye nana.kalau dah duduk same2 tuh,mcm2 la perangai klua.hehe

Rabiatul Adawiyah said...

pergh... apsal camtu pulak perangai nye... tak patut2... ade ke pulak... mcm yang adah lalui... hehe... baju yang basah pon ditolak ketepi... lagi la sadis... padahal itu bukan la ampaian dia... hmmm... pelik tak? ape dicetuskan dan digembar gemburkan oleh pihak yang merasakan hak dirinye telah dicabul ternyata dluar jangkaan kita (yg sepatutnya) mrah la kan... hmm... sabar fina n good job... ;)

:: niesya :: said...

wah..
gyla ke ape..
no manners la, n cm x sangka ada plak org yg mcm tu kt u..
supposedly mind setting die msti la cm org yg educated, wlopon sikit.. kn

ButirStar said...

cis!!! cis!!! cis!!! cheesedale punya org!! tak reti bahasa ke??? ni yang nak marah ni....(sabar long...sabar)

org2 macam ni mmg tak layak masuk university. depa layak masuk kandang kambing je. org dah tolak elok2 pun dia nak maki hamun lepas tu campak pakaian org ke????

nasib baik nana ni penyabar orgnya. kalau kaklong la kan, kaklong belasah budak tu sampai masuk ICU 40 hari!! hahaha!!!

NaNa PynkFaery said...

2 violetz :
mmg dahsyat tol mulut dy maki hamun orang. sengan suara yang sgt kuat pulak tu. ntah hapa2..

2 Q-chan :
saye lagi la sakit hati. baju2 saye ~~

2 mimi :
tu la.. dah duduk ramai2 ni, terpaksa la tolerate dgn perangai yg ntah apa2..

NaNa PynkFaery said...

2 k. ada :
wah~ baju basah pun d tolak ke tepi?? huhu, sadis tu..

2 niesya :
ha.. taw x pa. patutnya otak educated sket la. x perlu ngamok benda2 yg tak perlu.

2 kak long :
huh~ icu 40 hari, dahsyat sngat tu. biarlah kat dia. harap2 dia sedar sket lepas ni.

nana bukan la penyabar sangat. cuma rasa x perlu la menengking mcm yg dy buat. marah tu mmg marah, tapi tahan la. kang jadi kes pulak, hehe

Chazzie Minho said...

i done it well..takperlu marah2..cakap je pun kita boleh faham..

p/s: nana! graphix yg enter shineee.net sumer hebat2!!! nana joinkah?? huha~

have u read my email?

NaNa PynkFaery said...

2 chazzie :
nana dah tgk!!
sampai naik takot nana tgk graphix dorang..
huuu.. takot pulak nk join.
lgpun, nana mmg x sempat..
terlalu byk keje.

email?
i'll check my inbox now!

pukka48 said...

http://pukka48.blogspot.com/2008/08/taktau-nak-letak-title-ape.html

i wrote about similar thing, only mine is a lot more kurang aja.cis ciss

Trini said...

nana..sedeynye bce...
syg nana=)

wanie sk said...

would do the same thing like u did...ada jgk org cam gitu..maybe time register mahallah dia ada byr skali tok ampaian kot..sabar jela ngn org cm gtu:P

Aamir said...

perghhh ... ganas melampau tu ... xkan la pasal org tolak baju dia bleh plak ngamuk cm sorg mak yg hilang anak ... ish3 ...

p/s: byk kali dh tolak baju org tp org lain x marah pon ... mgkin org lelaki lbih btoleransi agaknya :D

EmcEE_SubZeRo said...

salam.


aduh. dasatnya wanita itu. nasib baik kat UMP ni, 8 lelaki share 1 ampaian. haha.

sabar yeh?

Hanna J. Potter said...

euuw, disgusting nya perangai orang itu~! dia sungguh bertuah pula krn dinda yang mengonfront. kalaulah di tempat itu kanda, sudah tentu terbakar jiwanya oleh kenistaan kanda. biadab sungguh. kalau kanda pula, kanda akan buat begini:

kanda akan kutip baju kanda dan pergi kepadanya lalu berkata, 'adik, adik sesat eh? nak akak telepon wad gila suruh dtg ambik? ni bkn spital dik..ni UIA, tmpt org waras blaja. kalau nk sidai baju seminggu dh kering pun tanak angkat bkn kat sini dik, kat wad gila boleh. kt situ, buat benda gila ape pon boleh dik. adik igt number telepon spital adik tak? akak nk tepon ni.' and i'll keep pestering her with hints that she's loca either smpai dia pergi dr situ atau sampai kanda bosan. i wont yell. =)

haha.

myadlan said...

adoi.. kesiannya nana..
lain kali basuh baju jemur kt tingkap bilik je.. lg senang.. takyah rebut da ampaian.. hehe

Adry said...

hish hish hish... ini ble mendatangkan kemarahan.. hehehe.. sabar la ek.. dah jd asam garam duk hostel cam tu... huhu

Tengahhari nanti ada sesuatu yang istimewa di dalam blog saya…. Kami hendak buat sesuatu yang luar dari kebiasaannya, dan kami amatlah berbesar hati jikalau nana dapat ambil bahagian dan tunjukkan sedikit sokongan dari nana… ikhlas, itu yang penting…

Adry @ http://www.adrysabry.com

Hafidza Halim said...

Hmm~ Unpredictable.. b4 ni ade la jgk dgr2 case cm ni tp not to this extend,(yg mcm Nana Cerita) ish2.. Malunye ank dare prangai mcm tu~

NaNa PynkFaery said...

2 nining :
mmg sedey.
nana syg nining jgak ^^

p/s : really like ur act as medea's daughter, hehe.

2 mimi :
i'll drop by later for sure!

2 wanie sk :
welcome!
ha ah, agaknye dy bayar skali ngan ampaian, sbb tu ngamok smacam ^^!

2 aamir :
lelaki lebih bertoleransi? hmm.. boleh jadi jugak. sometimes, orang kata perempuan ni terlalu ikot perasaan, huh. tp, x perlu sbb hal kecik pon nak ngamok..

NaNa PynkFaery said...

2 azeem :
owh, 8 org ek.
actually, ampaian ni panjaaaang, mengelilingi blok. tp mmg x cukop, nk wat mcm mane.. huhu

2 kak nani :
hoho, bernas skali jawapan kanda itu. x dpt dinda nak melawannya. betol juga, perilaku sbegitu, hanya boleh dilakukan d wad gila ^^

2 myadlan :
terima kasih atas simpati anda, =)

2 adry :
tu la, terima je la. banyak org, banyak ragam.. memacam perangai manusia ni..

n abt sesuatu yg istimewa tu, sorry la nana x online smalam, sibuk sgt2.. tatawu la sempat ke x nk amik bahagian..

2 hafidza halim :
welcome!
thx for ur comment, k.
mmg memalukan anak dara perangai gitu.
nasib baik nana x mcm tu ..