Saturday, September 20, 2008

Pre-Reg dan Syanana

salam!

malam ni, Nana nak bercerita pasal pre-registration course untuk sem akan datang, dan juga persahabatan Nana dan Syasya.

Sem ni, dengan rasminya Nana dah jadi student level 2. Apa maksud level 2? Maksudnya, Nana nye credit hours dah mencecah 30 (ataw lebih). Tapi, Syasya masih d level 1 (below 30 credit hours). Untuk pre-reg, students level 2 boleh mula register course untuk sem depan pada 19 dan 20 hb, manakala untuk level 1, 20 dan 21 hb.

Mengikut logik akal manusia, dah ada pilihan untuk register lebih awal, mesti la nak register 19hb tu. Kalau register lambat, nanti semua section dah close, jadual berterabur, lain yang dirancang, lain pulak jadinya.

Tapi, disebabkan Nana dan Syasya tak dapat dipisahkan sejak dari matrik IIUM PJ lagi, maka Nana korbankan 19/9/08/ tu, dan mendaftar pada 20hb bersama dengan Syasya.

Akibatnya?

Ha~ memang jadual Nana berterabur.
Nana buat empat jadual :
1 main schedule
3 backup schedules

Pada hari pendaftaran, semua jadual tak leh pakai!
Kelam kabut Nana lukis jadual yang ke-5!

At the end, dari 7 subjek yang kami daftar, 5 subjek kami dapat kelas yang sama. Lagi 2, tak dapat nak d ubah lagi. Sedih gak la.. sebab Nana dan Syasya sentiasa bertungkus-lumus sejak dulu lagi supaya dapat kelas yang sama. Tak apalah, dua subjek je yang tak sama ^^.

p/s : Syanana = term yang digunakan oleh rakan2, dan juga kami sendiri, refer to Nana and Syasya la. Selalunya, kawan2 Nana akan kata, "d mana ada Nana, d situ ada Syasya".

Memang kental la..

Subjek yang Nana berjaya register semester depan :

1. Introduction to Sociolinguistics
2. Literary Genres III : Novel and Short Story
3. Semantics
4. Sciences of Qur'an
5. Introduction to Sociology
6. Family Management and Parenting <-- I have no idea.. Adakah subjek ni akan memastikan Nana jadi ibu yang baik?
7. Tilawah Al-Quran II

17 comments:

EmcEE_SubZeRo said...

salam.

uh. susun jaduah course krn kawan? bahaya ni. tapi xpe. some may accomplish n sucess with friend's aid. ^^

mmg sahabat kental!

tapi yg hebatnya. kat UMP xde pon istilah 'susun jadual' nih. kebaikannya. xyah ssh2 perah kpala utk susun jadual.

keburukannya. kalau ada subjek yg kena repeat. kena tnggu 1 sem bru leh amik. sbb bukan setiap sem tawar subjek yg sama. ha. bahaya tu. hahaha

SyArEeN said...

wah dapat gak socioling!tahniah!

nIkE said...

Intro to Sociolinguistics aku dah amik....Er..semantics tu sama dak dengan English Syntax and Morphology? herm....

Hanna J. Potter said...

td tak dpt login la pulok... hm, dinda, kanda rasa sbjek parenting tu nk ajar kita memparent anak2 ikut landasan islam kot..tu kanda tekalah, based on tgk nama sbjek. hm, takpalah tak dpt sekelas pon...janji kekentalan berterusan..haha. =D

NaNa PynkFaery said...

2 azeem :
well, mmg byk org kata bosan kalau asek sekelas. tp nana dan sya x pernah bosan sjak dulu. lgpun, km dah biasa buat presentation skali, wat asgnment skali. dan sgt serasi ^^.

pasal 'susun jadual' tu, kalau nk taw, nana pun kekadang nak ngamuk. malas btol nak add drop sbjek. malas sgt nk lukis jadual, cam nak pecah kepala~ huh!

2 syareen :
yay! syareen section bape socioling?

2 nike :
um, x sama kot. sbb kalo x silap, ada subjek syntax n morphology..

NaNa PynkFaery said...

2 kak nani :
tu la.. agaknya mcm tu la.
kelas mendidik anak2.. haha

violetz said...

Hehe..
Parenting? Dasyat2..
Fina.. i've changed my blog add..
OK? ;)

Chazzie Fairuz said...

parenting T____T takdela horror, tapi since i'm kinda allergic bila ckp bab2 kawen ni, so spjg kelas akan pening kpala sbb menahan kpala drpada memikirkan and mmbayangkan apa yg ustaz ckp..horror...horror...

ButirStar said...

fuyoo....subjek parenting pun ada.... hmm...ni mesti nak suruh student jadi ibu mithali. ye la...sekarang ni parents ramai yang kerja so tak ada masa untuk anak2. bagus jugak subjek ni cam menarik je....huhu

NaNa PynkFaery said...

2 violetz :
fina dah update ur link!

2 chazzie :
alamak~ adakah begitu horror skali..?

2 butirstar :
menarik ke?
hmm.. ntah la.
memandangkan course ni wajib d amik, menarik ke x menarik ke, kene amik gak..

Adry said...

wah.. ini mesti kawan sejati dah ni.. hehehe... rapat giiler tu.. hehehe

bagus bagus... skrg susah nak cari kawan yang betul betul nak berkawan...

Adry @ http://www.adrysabry.com

Chazzie Fairuz said...

hahaha..tak horror..tapi chazzie is someone yg allergic bila smpai bab kawen nih >.<

Aamir said...

perghh ... x sgka lak ada kos sciences of al-quran ... sempoi la ...

ButirStar said...

for me ianya menarik sebab bukan senang nak jadi Mak. hehe. hmm...entahlah. mungkin saya dah ready nak kawin kot... O.O (kawin?!)

NaNa PynkFaery said...

2 aamir :
bukan tu je, sciences of hadith pon ada.

2 chazzie :
allergic bab kawen eh? haha!

2 adry :
ye ye, mmg kawan sejati ^^.

2 butirstar :
wah, dah ready nk kawen?? *clap clap* nnt nk wat kenduri, ajak la nana k!

EmcEE_SubZeRo said...

uh uh. tak. sekelas xmmbosankn.

kwn2 sekelas sy (28 org) dah bersama sekelas sejak semester 1 smpai semester 5. cuma 2 3 org je yg tuka ke kelas lain. hehe

NaNa PynkFaery said...

wah, 28 org tu!!
mesti dah macam brothers n sisters, kan??