Thursday, January 15, 2009

Maou

Tepat jam 2.00 pagi.

Nana baru saja sudah menonton Maou, sebuah drama jepun yang SANGAT best. [perkataan SANGAT itu sepatutnya ditaip dengan font size 72].



This drama is a remake of the popular suspense drama The Devil [ada terbaca juga yg asalnya, d adaptasi dari sebuah manga..] that was aired in Korea last year. Ohno Satoshi will be playing the role of a two-faced lawyer, one of which is a kind hearted soul and the other who is plotting revenge, using his brilliant mind, on the person who killed his relative. On the other hand, Ikuta Toma will play the double lead role of the man, who has become a detective due to his dark past, who is pursuing the mysterious series of murders and fighting against the devil (maou).

The Details :

Title (romaji): Maou
Format: Renzoku
Genre: Suspense drama, Romance
Episodes: 11
Broadcast network: TBS
Broadcast period: 2008-Jul-04 to 2008-Sep-12
Theme song: truth by Arashi [Lagu ini sangat best, ok!]

The Awards :

12th Nikkan Sports Drama Grand Prix: Best Drama
12th Nikkan Sports Drama Grand Prix: Best Actor - Ohno Satoshi
12th Nikkan Sports Drama Grand Prix: Best Supporting Actor - Tanaka Kei
12th Nikkan Sports Drama Grand Prix: Best Supporting Actress - Kobayashi Ryoko

[Anugerah semuanya disapu bersih oleh 'Maou'! Apa lagi, cepat-cepatlah menontonnya!]


The Casts :

Ohno Satoshi as Naruse Ryo/Manaka Tomoo

Ikuta Toma as Serizawa Naoto

Kobayashi Ryoko as Sakita Shiori

[Matanya besar.. XD]

* * *


Kepada para peminat j-drama Liar Game dan manga/anime Death Note [manga & anime saja. Movie DN sangat mengecewakan], anda semua diwajibkan menonton Maou!

Jalan cerita yang kuat, watak jahat yang kuat [Nana tak mampu membenci Naruse-san walaupun dia sangat jahat. Sebab? Dia hebat!].

Maw komen lagi..

Ikuta Toma sangat kacak! Bila fikir balik, dia membawa watak baik, watak mangsa, sangat kacak, dan juga seorang detektif muda yang bergaya. Maw apa lagi? Berbanding dengan Ohno.. he is good-looking, tapi tidak sekacak Toma. Jahat pula, bunuh-bunuh orang. Hidup dengan dendam. Mengikut logik akal, bukankah penonton sepatutnya jatuh cinta dengan watak Serizawa-kun yang dibawa oleh Toma?

Nana bukan peminat Ohno. Tapi kejahatan dan kebijaksanaan Naruse-san sangat cool, ok! Peguam cool ini mengingatkan Nana kepada Light Yagami [Death Note]. Biarpun dia sangat jahat, Nana tamau dia ditangkap polis. Nana maw dia menang.

Namun begitu, Nana tamau Toma mati dibunuh juga..

Haih, susah la pengarah maw buat cerita untuk puaskan hati Nana. Salah sorang perlu mati, kan? Endingnya, Nana tamaw bocorkan di sini. Sila lah tonton sendiri, anda pasti tidak akan menyesal.

Dendam, persahabatan, hubungan kekeluargaan, khianat, curang, cinta, semua cukup!

Menonton Maou, perasaannya sama seperti menonton Liar Game, tapi lebih beremosi. Habis jugak la 10 helai tisu sementara maw habiskan j-drama ini~

Apa-apa pun, sila dapatkan Maou sekarang! Amatlah rugi jika anda tidak menontonnya!
Nana bagi 5 bintang untuk j-drama ini!

Mood : Happy
Headphone : Truth by Arashi


Sebagai sambungan kepada entri ‘Bebas Air’ smalam, entah kenapa, sampai hari ini mahallah Nana masih ada bekalan air!

Kepada penduduk mahallah lain yang sudah terputus bekalan air, sila jeles XD. *Jahatnya Nana~*

p/s : Nana akan menghilangkan diri dari dunia blog, dunia internet selama tiga hari. Maw masuk hutan .. huhu. Wish me luck!

15 comments:

Chazzie Minho said...

mau masuk hutan? kemanakah???

Maou - <3!

sebab? the song TRUTH by ARASHI and the actor OHNO! hahaha... I don't really listen to j-pop but ARASHI is my fave before I jumped into HALLYU ^^

kya!!!! akhirnya jumpa kamu tadi!! tapi mianhe, tadi tengah bengong, sakit perut gelak sebab asyik main salah...tak tau nak cakap apa kat kamu @_@

*diharap anda tidak gentar untuk masuk IAG wlupun tlah menyaksikan betapa gilanya ahli kelab angklung, sama ada yang baru atau lama*

♥ NANA ♥ said...

^^

nana-magnae:

akk dah berzaman habis tgk citer ni since dia kua episod 6 (ade 10/11 epi kan? ^^) kt jepun nun....

sikit sejarah:

akk ske layan on9 tv. tbe2 mlm tu akk terasa nk layan....japan tv. bukan tbs, lepas tu....nampak citer mcm menarik. i love mystery detective2 story nh. sayang xde translation n xleh nk rewind ke hape (tv agaknye haha) lepas tu, tbe2 nampak my bf *blushing* TOMA-kun!!!!!

dengan gelabahnye, nk taw cite ape. iklan pn x ckp citer ape. sanggup tggu nk tgk ne taw dia tayang tajuk kan. alhamdulillah ade. pastu g carik kat soju. YAY!!!! lepas tu, khatam tgk (wpun kena tggu episod lain nk diletakkan kt soju tu huhu)

siyes, ending sgt sedih.......... =(

keTiDaks3mPurNaAn said...

Huhuhuhu... Masuk utan dengan Q kan? Q pown nak masok utan gak kan.. (cakap gaya a'an..;p)

jadi boley ka Q (still gaya a'an) pegi nengok ngan kamu or copy (nge3) dari Nana?

NaNa PynkFaery said...

2 chazz minho :
td kawan nana kate, 'ape eh nama kakak tu.. i cuma igt chazzie minho', sbb dy ternampak geng2 angklung d hs. sbb tu nana g jalan situ, mane tawu kot2 'chazzie minho' ade d ctu. ^^ yay, jumpa juga! tu la, nana pun tatawu ape maw ckp td >.<

btw, ohno is sangat cool!

2 nana unnie :
owh! boleh mintak x??? sbb nana magnae tgk pun, pinjam dvd rumate~~ nana maw jadikan koleksi. bolehkah mintak dr nana unnie.. ^^

oh yes, ending mmg sangat sedih. nana terpaksa pause tiga empat kali, sbb tak sanggup nak teruskan tontonan. nana tamaw naruse-san dan serizawa-kun mati.. haish..

NaNa PynkFaery said...

2 chazzie minho (again) :
lupe jawab. masuk hutan is part of the activities kursus asas fasilitator yg nana akan g esok, as a GPMS member. hu~~

2 Q-chan :
Nana (gaya a'an) sudah maw pulangkan the dvd to the owner~

owh, nana x perlu tulis pun sebenarnya "gaya a'an' itu. itu memang gaya nana sjak dulu, hoho!

wanie sk said...

nana,ikuta tu ada berlakon dlm hana kimi x berlakon as nakatsu?akak bru suda tgk..best!!!hehe

Aamir said...

Aamir memang suka layan crita2 ala2 Death Note, Liar Game ... Nanti bila cuti bleh la nak tgok crita ni ... Bkan pa, wireless broadband slalu slow time2 malam ... pagi ada klas so xdan nak tgok ... huhuhuh

janedoe said...

reason why i watched: ohno!
the second reason: first ep dah dpt review yg mantap2
pendek kate, tengok je laaaa.
agak terkejut tgk riida blakon, gile hot! :D
and ikuta toma sgt bombastic laa
*nosebleed dgn sengaje*
hahahahahaha

NaNa PynkFaery said...

2 kak wanie :
ha ah, dy jadi nakatsu dlm hanakimi! mmg kelakar cerita tu. tp watak dy dalam Maou sgt berbeza dgn Nakatsu. kak wanie kena tgk Maou, ok!!

2 aamir :
ok, balik nnt pastikan anda menonton maou! hehe

2 mimi :
mimi~ mimi ade MV truth x? maw yg HQ~ ^^''

wanie sk said...

alar...mana mau cri cte maou..hehe..in hana kimi,akak ske kagura sumting2 tu...shirota yu=)

♥ NANA ♥ said...

o my dear....sorry. akk tgk direct trus..ngehehe. xdan nk burn2 cz i cant wait to see what's happen next mase tu *arakiannye....risau akan bakal suami beta itu..dan juga memanda menterinya yg beta tau...baik sebenarnya dgn dayang beta itu* hehe~

best r kwn kamu itu ade dvd dia..but i dont think i need one...yet.. citer dia wat mase nh tsemat di ati....huhuhu~

NaNa PynkFaery said...

2 kak wanie :
nana salu beli jdrama ngan bang jep. sume drama yg dy jual mmg bapak high quality. nnt nana nk tny dy, kot2 la dy ade maou.

2 kak nana :
ala.. nana maw memiliki drama itu..~

hmm..

wanie sk said...

fyi..akak lebey ske yg copy dri external HD je..hehe..hindi je akak bli:)

NaNa PynkFaery said...

2 k.wanie :
owh, nana beli, sbb drama dy sume quality dvd, bapak cantik dan sangat murah. kalau nk download sendirik, harga yg nana bayar kat bangjep tu, baru leh dpt dua episod, hoho~ jd baik beli

wanie sk said...

o izzit??hehe..cam2 akak pnjm kat nana jela [making a very kawaii face] :)