Sunday, August 24, 2008

INKHEART

Jumaat yang lalu, Nana ke W.Maju bersama Q-chan. Tujuan utama kami adalah untuk mencatu makanan (mencatu? x ley blah nye perkataan). Demi para bloggers yang Nana sayangi, Nana akan bagi sedikit sinopsis yg mendorong ke arah pencatuan makanan terbabit.

21 Ogos yang lepas, Convest telah d langsungkan d IIUM. Convest ni macam pesta menjual segala jenis barangan, especially makanan. Jadi, untuk menjamin Convest dapat mengaut untung, maka semua cafe d seluruh IIUM d arahkan tutup bermula jam 5 ptg. Sesiapa mau makan, kene jalan ke Convest (suka cita d ingatkan, Convest tu mmg la jauh jaraknya dari mahallah Nana). Maka, oleh kerana kemalasan Nana dan Q-chan, kami ke JJ untuk memborong stok makanan! Itulah ceritanya. Bila dah sampai JJ, wah... ada MPH. Takkan la nak buat lintasan hormat je kan? Mesti la kena beli buku (thanx to Kak Nani kerana men'jangkit'kan penyakit gila buku kepada Nana). Pilih punya pilih, Nana pun mencapai sebuah buku bertajuk INKHEART. Kenapa? Sbb review menarik, cover cantik, and ade tulis 'soon to be a major motion picture'! So, apa lagi? Perlu lah d baca! (Nana dah habis baca semalam, best!)

INKHEART
INKHEART by Cornelia Funke is a fantasy story filled with danger and evil. The book is about a 12-year-old girl named Meggie Folchart whose life changes dramatically when she realizes that her father, a bookbinder named Mortimer (Mo), has an unusual ability; when he reads aloud, he can bring characters from books into the real world. Mo discovered his power when Meggie was just a baby. He read so lyrically from INKHEART, that several of the book’s wicked characters ended up blinking and cursing on his cottage floor. Then Mo discovered something even worse ; he accidentally read Meggie’s mother in..

The sequel, INKSPELL, was released on October 1, 2005, and the third book in the trilogy, INKDEATH, is set to be released in October, 2008.




INKHEART the motion picture


Cast

Brendan Fraser as Mortimer "Mo" Folchart
Eliza Bennett as Meggie Folchart
Paul Bettany as Dustfinger
Andy Serkis as Capricorn
Jim Broadbent as Fenoglio
Helen Mirren as Elinor Loredan
Rafi Gavron as Farid
Jamie Foreman as Basta
Sienna Guillory as Teresa "Resa" Folchart

You can watch the movie trailer here.

10 comments:

Trini said...

owh..stu genre ngn harry potter la kn nana..

EmcEE_SubZeRo said...

salam

inkheart. novel mcm sedap. tapi since sy xsuka buku yg banyakkkkk tulisan. maaf. hehe.

manga xpe sbb ada gmbar! XD

ImpErfectioNisAgiFt said...

iku!!!!
Brandon Fraser jadik Mo!!!
Yay!
bestnya nana!!!!!!!!!!!!

Adry said...

Uiks.. filem baru eh... brandan fraser tu... minat kat dier.. hehehe

Menarik...

Adry @ http://www.adrysabry.com/

Chazzie Fairuz said...

I'll definitely go and buy it! cam best jer...!

NaNa PynkFaery said...

2 trini :
ha ah, stu genre ngan HP! ^^

2 azeem :
nana taw azeem mmg xminat novel2 nie, hehe

2 Q-chan :
iku!!

2 adry :
owh, minat brandon fraser eh? boleh la g mnonton.

2 chazzie :
u have to! berbaloi ^^

anisah shurfa said...

oooh, dah lama nak cari buku ni kat kedai, tapi selalu jumpa sequel je. Dah la hard cover pulak tu! :( Tapi sebab nana pun dah recommend, terpaksalah cari ;-)

Hrrm, Brendan Fraser berlakon? Rasa risau pulak, sebab semua movies dia kebelakangan ni sangat boring :(

NaNa PynkFaery said...

2 anisah shurfa :
owh, ye ke filem dy kebelakangan ni boring? Hmm.. ntah la. Nana bace kt ntenet, penulis dy banyak terlibat dgn pembikinan movie ni, so harap, movie dy x mengecewakan cam movie2 Harry Potter.

cari x jumpe eh? kt MPH W.maju ade lg 5-6 bijik, hehe

Hanna J. Potter said...

Wai~! Wai~! Ada abang Brend~! Nama dia saja sudah cukup utk mmbuat kanda mau nengok motion picture ini, haha. George of the Jungle, hm..RickO’Connell (the mummy)..dia best. Hehe. Abang Brend~~!! Hm, ada Andy Serkis (wei, dia Gollum). Umpan yg menarik. Dan Sienna Guillory. (She sux as Arya tho).

But let’s hope this one rocks. Hm, sungguh pantas US mmbuat kerja. It’s a shame the film’s not made by the original country, kan? Mesti lagi best, cam Pan’s Labyrinth tu.. wei, bwk balik percy jaxon dgn inky ni, tau!

*wireless tgh lemmap ni..satgi baru post comment*

NaNa PynkFaery said...

2 k.nani :
tu la pasai. kalau negara sendiri wat kan best. insya allah, kalau fina mampu galas tga buku, fina akan bawak balik. percy jackson x pa, ringan. inkheart ni berat~ huh