Thursday, March 12, 2009

Lekejut

Lekejut?

Apakah Lekejut?

Selepas 'Seleher', 'Lekejut' adalah perkataan rekaaan Nana yang kedua dalam dunia blog.

[Boleh rujuk entri ini untuk maklumat lanjut berhubung 'Seleher']

Nana rasa macam dah lama tak update blog.
Jadi, seperti yang Kak Nani selalu kata, hari ni Nana pun meng’hapdet’ blog XD!

New post, new layout, new header!
Black and pynk, featuring FT Island.

Sekarang mari kita bercakap tentang ‘Lekejut’.
Tentu para bloggers pernah terjumpa, atau menonton video-video yang menggunakan strategi ‘melekakan, kemudian mengejutkan penonton’. [leka + terkejut = lekejut]

Contoh :

Video yang memaparkan fakta-fakta menarik. Bila kita asyik membaca fakta-fakta tersebut, tiba-tiba muncul muka pontianak mengilai-ngilai d screen laptop!

Contoh lagi :

Ada video yang memaparkan gambar satu famili, dan terdapat seorang kanak-kanak perempuan berbaju kuning, polka dot putih. Penonton disuruh mengira ada berapa bintik putih atas baju budak itu dalam tempoh 7 saat. Masa kita sedang kelam-kabut mengira, takut tak sempat habis sebelum saat ke-7 tiba, muncul pulak muka hantu rambut panjang, mata merah lengkap dengan taring depan pc. Cuak owh~

p/s : Contoh-contoh yang diberi adalah berdasarkan pengalaman Nana sendiri, haha~

Petang tadi, masa Nana sedang youtubing, terjumpa la satu video dengan tajok “SHINee Top Secret [might cause heart attack]”. Nana pun apa lagi, terusla meng’click’ dan menonton video tersebut. Tak secret apa pun, tapi sebagai peminat SHINee, memang la tak dapat menahan diri daripada menonton video yang menampilkan sedutan-sedutan dari MV ‘Replay’ itu. Secara kebetulan, banyak kali pulak Taemin muncul dalam video tu. Sedang Nana asyik menonton adik-adik comel itu, [siap ikot nyanyi lagi], seperti biasa [namun tidak disangka-sangka], muncul la muka perempuan dengan darah meleleh kat mulut, siap dengan sound effect!

Terkejutkah Nana?

SANGAT! Ye la, tengah leka menonton SHINee, mane la nak sangka muncul pulak muka yang tak diundang itu [Muka hantu itu muncul atas muka Taemin pulak tu!!]. Dah la Nana kalau guna headphone, memang la memekak tahap maksimum. Jadi sound effect itu sangatlah menyentap jantung! Nana terus cabut headphone dan dengan tidak sengaja melempar headphone tersebut ke lantai! Kesemua warga CC memandang Nana, terkejut dengan tindakan melempar headphone itu, [pasti juga kerana dikejutkan oleh jeritan Nana.. XD]~

“Kenape, yang? Kenape?” tanya operator CC kesayanganku yang memang suka panggil Nana “sayang”.

Nana tatawu ape nak cakap. Nana terus kutip balik headphone itu sambil meminta maaf berkali-kali kepada operator dan warga CC yang sudah terganggu dengan perangai burukku itu~

p/s : sebenarnya, muka hantu itu tidaklah menakutkan. Cuma terkejut. SANGAT terkejut. Haish.. malunya beta..

p/s 2 : Video itu ada di sini. Sila tengok ^^




Owh, baru perasan. The uploader eja 'secret' salah~ Di sini, Nana ingin berkongsi beberapa komen terpilih untuk video tersebut.

You're one wasted retard.

Shit! You di*k! Just gotta say that...God! I friggin almost had a heart attack watching this lame video of yours! Ugh!

IDIOT!!!! STUPID! WHY POST THIS UP!!!



Owh.. jangan lah marah sangat..~ Dia maw main-main saja~

Ini pulak, komen-komen yang Nana rasa kelakar!


lol, haha i fell for this like a three months ago and here i am , again, haha

i cant believe i watched it a year ago, fell for it, and now, again. xD

i just maxed my vol when that girl screamed...my mom woke up and shouted at me!! [ini sangat kelakar, oK!]

i don't like the way you use Shinee! Why don't you use Morning Musume instead --;; [hoho.. ini sangat jahat~]

Haha thank Goodness i read the comments before watching [pandai!]

Tamatlah kisah "lekejut'!

11 comments:

pembebel yang setia ~ said...

owho ini vocab baru!

keTiDaks3mPurNaAn said...

hahahahaHAhA! Nampaknya.. Geisha tu mati akhirnya... Kempunan agaknya.. tr0s jadik antu...

btw.. Umah hantu montrefer tako0t..

Max J. Potter said...

attensi: if there are two comments from me to be moderated, publish this, not the other one.

why don't you use Momusu instead? is funny. that person has a sense of humour. one parallel to mine. hehe.

here's mine: why don't you use karen kong instead? (pointles, she'd sound like the bloodied girl anyway). i don't know why ppl like her so much. her songs suck. and she can't sing.

do you knw that she sings na na na nada cinta (lalala love song yang dimelayukan). like ew!

tolonglah~

ღ~n0n0i~ღ said...

Hahaha.. akak pon suka baca comment before watch any video @ youtube..
sbb suka tggu btul2 loading baru nk start tgk..cam da biasa camtu
kekekekee.. sambil2 tggu loading tu, baca komen dlu..

adehhhhhh..
kalo tgh leka ngn sound effect camtu. for sure la tkejut..
bijak..bijak...............

NaNa PynkFaery said...

2 couzie :
ya, vocab baru. sila jangan guna dalam urusan rasmi XD

2 Q-chan :
tu la pasal, mampus sudah geisha itu.

2 kak nani :
apa??? nanana nada cinta?? lalala love song versi melayu?? ~~ owh, mengapakah???

pernah dengar lagu yg dia nyanyi, memang la suaranya tidak sedap~ ish, sat nak p cari kat youtube XD

2 kak noi :
nana memang la x penah baca komen2 kat utube.. xpe, lepas ni mungkin nana akan baca~ haha

keTiDaks3mPurNaAn said...

hahaha.. keji la perkataan mampus tu..

NaNa PynkFaery said...

2 Q :
owh, mintak maaf. "meninggal dunia sudah geisha itu~" XD

pembebel yang setia ~ said...

owho, believe me, i won't :)

♥ NANA ♥ said...

using Momosu!! aishh....ni mendatangkan marah ni... huhuhu~

Aamir said...

hahaha ... dulu kalau x silap aamir kat skolah dlm server derma ada satu video cam yg kak boh tu ... sebijik ...

NaNa PynkFaery said...

2 couzie :
bagus!

2 nana unnie :
sabar, kak. jangan marah XD

2 aamir :
oh ya?? haha, akak menjerit mcm apa ntah~~