Sunday, February 1, 2009

Juling

Nana sangat suka buat animated gif.
Tahukah para bloggers apakah itu animated gif?
Mesti la tawu kan… berterabur di serata alam dalam dunia cyber ini.
Nana ada puluhan animated gif buatan sendirik dalam laptop [x mencecah ratus lagi].

Tapi, walaupun Nana suka buat animated gif ni..
Kalau orang tanya Nana, susah tak buat gambar ‘gerak-gerak’ macam ni? Jawapan Nana ialah :

“Kerja yang sangat leceh, kalau tak cukup kesabaran, memang Nana lempar keluar dari tingkap dah laptop ni!”

Betul, memang leceh. Para photoshoppers mesti faham 'kelecehan' ini. [Oh.. wujudkah perkataan ‘photoshoppers’?]

Dalam kerja-kerja pembuatan satu a.gif, proses ‘cut and paste’ akan berlaku sekurang-kurangnya 20 kali, dan maximum 40 kali [ini standard yang Nana tetapkan untuk semua a.gif Nana. Kadang-kadang ada yang mencecah 60 kali, tapi terhad kepada a.gif Taemin saja XD].

Tu baru satu animated gif. Last week, Nana dapat 8 request animated gif dalam masa tiga hari. LAPAN. EIGHT. HACHI. Mata Nana sudah hampir JULING kerana terlalu banyak proses ‘cut and paste’ between two different windows.

[ya.. inilah asal-usul tajuk entri pada kali ini. Juling. ROFTLMAO]

Ini antara a.gif Nana yang terbaru. A.gif Hyungjoong di bawah, d buat khas untuk Kak Wanie [walaupun dy tidak me’request’nya.. haha]

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us


Walaupun leceh, Nana masih suka buat animated gif. *smiles*

* * *

Sudah tiga hari Nana mengkuarantin laptop kesayangan dalam almari.
Sebab?? Nana ada midterm Islamic Ethics, Sociolinguistics dan juga hafazan untuk Tilawah II.
Jika laptop tidak dikuarantin, makan pengulangkajian tidak akan berlaku.
SHINee n FTI, sila tunggu Nana habis midterm! XD
Para bloggers, sila wish me luck!

19 comments:

Hajar Your Last Duchess said...

NANA u'r so talented doin all pitcha stuff.
u should try jd magazine editor, or myb designer itself!
=) chaiyok!

Chagall said...

Good Luck!

Chazzie Minho said...

huhu....a.gif adalah sgt leceh but addictive as well! bila time takde feeling nk wat freebies, a.giflah satu2nye bende yg paling best nk buat.. mengcaption adalah hobi yg menarik..especially kat umah.. tetiba je dgr 'click' banyak kali from the person who're using the PC...hmm..paham2la tu tgh buat caption..haha...

ia sgt bagus untuk menyimpan fave part from videos..kikiki... jia you for your exam!!

minho gif itu sangat jjang!!!!

keTiDaks3mPurNaAn said...

Hahaha! Nana, jgn lempaq Renji ke luar tingkap..

Saya kan ada...

Tak salah ada dua laptop..

:D ngee..

♥ NANA ♥ said...

oo...ade limit ek..?
akak slalu buat xde limit2 ni..men blasah je..tp sebab la ni gune CS3...jadi langkah tu pendek sikit hehehe~ kena wat sikit2 tak lebih dr 40 sbb penat sgt. CS3 takde fungsi amek dari folder terus mcm CS2 tuh... T_____T

Aamir said...

perghh ... terer gila kak buat gif ... x reti ah nak buat gif2 ni ... nampak cam susah ja ...

NaNa PynkFaery said...

2 aja :
tq, tq. magazine editor? kalau aja ade jumpe bulletin CSD 2nd issue yg kale ijau biru, i designed te layout ^^. designer? im an online designer now, at dorkistic design ^^

2 Ace :
tq!

2 kak fairuz :
taw x pe. nana penah wat kat umah. tetibe adik nana dengar satu deretan bunyi 'click' puluhan kali, ntah2 mencecah ratus, "BUAT APA TU!!" tanya beliau dgn penuh tanda tanya, haha!

minho gif itu sgt jjang? nana baru buat satu g, bg nana, yg tu la part minho paling jjang yang nana penah tgk. sangat jjanG~~

NaNa PynkFaery said...

2 Q-chan :
hoho, tamaw la bg kamu laptop sy. penuh harta-harta SHINee n FTI dalam tu, hoho.

Nana unnie :
Nana penah guna CS3 dulu, dua hari je, pas tu Nana uninstall n guna cs2 balik. sbb laptop nana jadik lambat guna cs3. dy nk intel pentium 4 dan yg seangkatan dgn nya kan? x sesuai sama laptop sy, hoho.

2 Aamir :
tq, tq. x susah sbenarnye. cuma perlu banyak kesabaran ^^

Chazzie Minho said...

ahemm..minho memang sentiasa jjang!!! hahahahahahaha... *perv noona!*

since FT tukar member, Shinee on hiatus, tak tau nak feature sapa kat DD..huhu... designer's block!!

NaNa PynkFaery said...

2 k.fairuz :
um.. mungkin kta ptt feature.. ss501. bukankah mrk ada lagu baru; im not stupid <-- x sure la plak tajok dy~~

NaNa PynkFaery said...

2 chazz again :
silap~ tajok dy because im stupid.. huhu

Trini said...

nana...lau nk campak renji jgn campak kat tingkap gitu je.sile campak ke tingkap blok c ameenah, 2nd floor. sye akan mengutipnyer dgn segera. haha!

owh tere la nana-chan wat animated gif tue..hebat2! teruskan..

NaNa PynkFaery said...

2 nining :
amboi.. jaohnya nak lempar.. smpai ke ameenah~~ xnak la, jaoh sgt, hehe.

tq, tq ^^

NaNa PynkFaery said...

2 nining :
amboi.. jaohnya nak lempar.. smpai ke ameenah~~ xnak la, jaoh sgt, hehe.

tq, tq ^^

wanie sk said...

wah!!!terharu..hehe..kamsahimida=)

tp kna tgk kat cni jela ea??hehe...cute ta:P

wanie sk said...

wah...sungguh susah processnye ye..terharu lg..hehe..kawaii

♥ NANA ♥ said...

ahaha~ lempar lappy, nana? besh giler ade lg tu org nk amek. hebat2..

tah...CS3 ni siap berdaftar lagi ni. tu mls nk uninstall n cari yg len. lgpun...brushes yg cntik2 bnyk utk cs3 ngahaha!!! XD

Chazzie Minho said...

huha..tu la pasal, my sis pun insist of putting on SS501.. mereka siap memaksa akan join diorang practice choreo lagu UR Man! *menari2 I'm your Man* akan difikirkan nanti.. sebab tak byk jumpa gmbar HQ mereka.

NaNa PynkFaery said...

2 kak wanie :
kak wanie boleh save gif tu, simpan in ur laptop, bila2 nak letak kat blog pun boleh ^^. takkan la tetiap kali nk tgk kene dtg blog ni aje ^^, boleh save gif hyunjoong itu.

2 Nana unnie :
tu la, ramai pulak yg offer nak smbut laptop yg nak dilempar itu~ haha.

owh, byk brushes lawa2 ek? nana dah lama x download brushes..

2 kak fai :
haha, nana n adik nana salu buat choreo u r man d rumah!