Friday, April 3, 2009

FINAL EXAM

Final exam Nana dimulakan dengan Tilawah Al-Quran II dua hari lepas.

Nana menghabiskan berjam-jam untuk memorize kesemua hukum-hukum tajwid [yang akan ditanya secara lisan]. Nana tidur pukul 2 pagi setelah memastikan kesemua hukum terlekat atas otak dengan jayanya.

Walau bagaimanapun, keesokkan harinya, sebaik sahaja Nana bangun pagi dan cuba ingat semula apa yang dihafaz semalam, Nana mendapati Nana sudah tidak dapat membezakan antara Mad Lazim Kalimi Musaqqol, Mad Lazim Kalimi Mukhaffaf, Mad Lazim Harfie Musaqqol dan Mad Lazim Harfie Mukhaffaf. Nasib baik exam pukul dua petang, maka Nana masih ada untuk menghafaz.

Nana melangkah ke Kulliyyah of Engineering untuk menduduki exam tersebut bersama Syasya, dengan ketakutan di dada, takut tertukar lagi hukum-hukum mad itu.

Keadaan di exam hall sangat lah tidak memuaskan.

Examiner ada tiga belas.

Students ada.. em.. minimum 200 orang kot untuk sesi tu. Dan ruang menunggu pulak agak sempit. Bayangkan, ratusan manusia berebut-rebut dan bertolak-tolakan untuk masuk ke dewan! Sekali masuk, dalam 10 orang saja. Walaupun Nana betul-betul di depan pintu, Nana tak dapat masuk dewan! Sebab, setiap kali pintu dibukak, kesemua orang tiba-tiba mendapat energy yang dahsyat dan terus berebut-rebut dan bertolak-tolak dengan dahsyat lalu Nana tercampak jauh dari pintu! Hebat betol mereka semua!

Kali kelima pintu dibukak baru Nana dapat memboloskan diri! Haha, rasa macam mendapat kemenangan yang mutlak sebaik sahaja menjejakkan kaki ke dalam dewan. Tapi, dalam proses bertolakan tadi, borang examination di tangan Nana sudah berkedut seribu. Examiner Nana gelak tengok borang itu~ aish..

Nana menjawab semua soalan dengan jayanya, alhamdulillah.

On the bright side, Nana bangga kerana ratusan manusia itu berebut-berebut dan bertolak-tolakan dengan kedahsyatan yang luar biasa kerana berebut tempat untuk mengaji Al-Quran, dan bukannya untuk menonton konsert. Sila beri tepukan kepada mereka ^^!

Esok Nana ada paper Sociolinguistics, dan lusa ada Islamic Ethics. Wish me luck!

-- Out of Topic --

Sejak dua minggu yang lalu, Nana bukan sahaja mula accept request untuk icon, signature dan blinkie, tetapi jugak untuk fanfiction posters XD. Suka.. suka..

Image Hosted by ImageShack.us

This is the latest. Baru disiapkan semalam. Nak gelak pun ada bila tengok XD. Tapi, the requestee [Roge] sangat suka. Maka, Nana tak maw gelak lagi XD.

"Pynkfaery, I love the poster, I love you so much I want to marry you! Be my wife, will you?"

- Roge

"Roge, I'm turning 21."

- Nana

Untuk pengetahuan para bloggers, Roge is only 14~

13 comments:

wanie sk said...

all the best!!!

emy said...

amboi...betapa teroknyer smpi kener berebot2..

Aamir said...

i wish you the best of luck, kak ... :D

ButirStar said...

all the best to u nana!
kaklong akan sentiasa di belakang nana! cheeewah!

*tepuk tangan kepada mereka-mereka yang berebut untuk baca al-Quran*

EmcEE_SubZeRo said...

salam.

haha. klakar nye si roger tu.

anyways. that 'be my wife' is another term of high appreciation.


^^

NaNa PynkFaery said...

2 kak wanie :
thanks kak!

2 emy :
tu la pasai, kena berebut-rebut!

2 aamir : tq ^^

NaNa PynkFaery said...

2 kaklong :
*tepuk tangan jugak!*
hehe. thanks!

2 azeem-kun :
salam.
ye, ye..
"that 'be my wife' is another term of high appreciation" <--- stuju ^^

pembebel yang setia ~ said...

selamat berjuang!

Max J. Potter said...

ya, poster ini mmg lucu. if you know who they are and how mad k-pops are about fanfics. sheesh. some people are just..crazy that way.

and about them ppl being berebut nak mengaji, they all face the same problem with most uni students: nak cepat2 jawab takut lupa. come on, face it. it's what EVERYONE does. haha.

wait for someone to finish, stop him at the door and ask him 'what's iqlab, man?' you'll be surprised by the answer. seriously. *ROTF*

sapa yg tak lupa apa yg dihafal selepas exam, itu baru ultimate hebat~

hehe.

Chazzie Minho said...

i know that boy! he's an ultimate fanboy! he requested for a SJ+SHINEE blogskin before!

huha~ me busy too @ Rawr Out Loud. lucky this month kat DD xbanyak request, so byk lepak kat ROL..

NaNa PynkFaery said...

2 couzie :
thanks, dear!

2 kak nani :
haha. iqlab igt lagi.
hukum2 nun n mim sakinah no prob.
tp yg mad-mad tu suma mmg dah x igt XD!!

NaNa PynkFaery said...

2 kak fai :
owh, dy costomer kite kat DD jugak ke rupanya XD. haha! fanboy yg comel ^^

Max J. Potter said...

ni boleh publish:
http://lipassepi.blogspot.com/2009/02/sinatraz-why-i-support-learning-math.html

dijemput pi tgk. and dijemput gelak.