Tuesday, April 7, 2009

Sistem Barter

Sesape yang amik subjek Perdagangan atau Ekonomi Asas mesti dah cukup arif dengan Sistem Barter. Kepada yang tak tahu, atau yang dah lupa, di sini Nana ingin berkongsi definisi sistem barter.

Sistem barter merupakan sejenis bentuk perniagaan yang tidak menggunakan sebarang bentuk perantara pertukaran, di mana barangan atau perkhidmatan ditukar dengan barangan dan/atau perkhidmatan lain. Ia boleh jadi dibuat antara dua atau beberapa pihak.
Melalui sistem ini mereka terpaksa membuat pilihan sesama mereka untuk mendapatkan barang perantaraan yang dapat membawa manfaat bersama antara mereka. Oleh sebab itu, barang-barang yang digunakan sebagai alat perantaraan itu berbeza mengikut suasana dan zaman.


Thanks to Wiki.

Mengapa Nana tiba-tiba blogging pasal Sistem Barter?

Ceritanya macam ni.

Tadi, semasa Nana dengan gemuruhnya menjawab soalan Novel & Short Story dalam exam hall, sistem barter telah berlaku. Bermula dengan jejaka comel yang bernama Jasmin [my course mate] yang duduk di sebelah kiri Nana, terlupa membawa liquid paper. Maka, berkali-kali dia memanggil Nana untuk meminjam liquid paper kepunyaan beta.

"Nana! Liquid!" bisiknya berkali-kali.

Nana, mula-mulanya takot nak bagi pinjam. Takot invigilator melatah, dituduhnya kami meniru pulak. Tapi, dah berkali-kali dia mintak, dan invigilator yang ternampak pun sekadar senyum, memahami keadaan Jasmin yang terdesak, maka Nana dah tak takot lagi passing liquid paper tu dengan Jasmin.

Soalan-soalan yang perlu dijawab sangat susah~

7 essay, jari-jemari Nana sudah lenguh~

Sedang Nana asyik menjawab essay yang ke-4, tiba-tiba.. PEN BETA KEHABISAN DAKWAT!!

ya, PEN BETA KEKERINGAN DAKWAT ketika menjawab final exam!

Nasib baik Nana bawak dua batang pen.
Maka kekalutan Nana hilang dalam sekelip mata.
Lantas Nana menggunakan pen yang baru sahaja dibeli dan belum pernah diguna lagi itu.

....
.........
...............

APA???? Pen ini tak ada dakwat juga!
Kekalutan Nana kembali semula, darab dengan 10!

Nana memandang Q-chan yang lokasinya terletak di sebelah kanan Nana.
Lama beta merenungnya, maw pinjam pen.
Tapi dia begitu khusyuk menjawab dan langsung tak perasan renungan penuh harapan dari Nana~~

Lalu Nana cuba meminta bantuan daripada Jasmin pula.
Nana tak berani nak panggil dia~
Lalu Nana menggoyang-goyangkan pen depan muka Nana,
buat aksi-aksi yang entah hapa-hapa supaya dapat menarik perhatian Jasmin [jangan salah faham ayat ini~]

Setelah 30 saat beraksi pelik, akhirnya Jasmin pusing tengok Nana.
Nana terus tunjuk kepada pen di atas mejanya.

"Pen?" tanya Jasmin.
Nana angguk.

Dan dengan senyuman, dia menghulurkan sebatangan pen biru kepada Nana.
Nana sangat bersyukur kerana sudah boleh menjawab exam dengan riang [walaupun soalannya susah..]

Dan sepanjang dua jam dalam dewan tersebut, berkali-kali liquid paper dan pen biru bertukar-tukar tangan.

XD

Itulah SISTEM BARTER.

Mood : Lega
Headphone : Dejavu by SS501

-- Out of Topic --

Happy 19th Birthday to SHINee's lead vocal, Jonghyun!
Saengilchuka Hamnida!

Image Hosted by ImageShack.us

24 comments:

keTiDaks3mPurNaAn_Luna said...

Nana chan~

Mian~

Huuu....

Exam e2 susah... cam tak cukup pe yang ada lam kepala...

NaNa PynkFaery said...

2 Q-chan :
smpai hati kamu x peduli renungan penuh harapan dr sy XD

wanie sk said...

same ngn bufday akak:)

i know u've done a very good job..hehe..kat cac time akak exam Am Lit ada sistem barter gak tp sistem barter bg jawapan...tp bkn akak ye..hehe

NaNa PynkFaery said...

2 kak wanie :
eh???? ari ni beday akak eh??

*hugs*

hepi bday!!
bile kite nk jumpe eh~~?

wanie sk said...

aipp..la..cam tu xsama la..bfday akak smlm..tgk date kat entri nana is 7hb april..hehe

senin ptg akak adaje kat cc limah nmpk nana dok syok online..hehe..tp still nak keep secret ^-^

ButirStar said...

lawak...lawak!!!

kaklong ingat apa la tadi sistem barter tu....

bg kaklong, ia adalah satu situasi yang sangat chomel ^__^

Max J. Potter said...

haha sistem barter! seronok bunyinya. apa? mau menarik perhatian jasmin?? tidak~~!! hue hue, jagna risau, kak nani tau, bukan ITU maksudnya. *gelak*

pi tgk ni:
http://7february.blogspot.com/2009/04/salah-buku-atau-salah-tukang-beli-buku.html

NaNa PynkFaery said...

2 kak wanie :
hah!!! kak wanie nie..
salu mcm tue..
nmpak nana, tapi tamau tegur~
nana tataw kak wanie yg mana satu~
wu...

2 kaklong :
haha. skang bila pk balik, memang la comel. tapi masa dalam exam hall tadi, hampir menangis kerana ketiadaan pen XD

2 kak nani :
haha.. ya ya, menarik perhatian jasmin, sbb maw pinjam pen XD

keTiDaks3mPurNaAn_Luna said...

mian~ mian~

soalan macam apa ja......

NaNa PynkFaery said...

Q-chan :
tak usah la kamu meminta maaf XD

*hugs*

Max J. Potter said...

boleh publish.

mai baca benda ni, sumpah tergelak:
http://benrauf.blogspot.com/2009/04/sialan-langsung.html

daruma said...

nasib baek sistem barter wujud.
dan maseh dipraktikkan.
kalau tidak;
payah nak kuarkan purse nana beli pen member tu lololol

NaNa PynkFaery said...

2 kak nani :
baik! nnt fina p baca!

2 saru :
betol!
nasib baik sistem barter wujud ^^.
tapi kalau terpaksa beli pun,
nana akan beli jugak.
kalau tak nak jawab dgn ape~

XD

pembebel yang setia ~ said...

yeeha, bagus encik jasmin nih, hensem kah?

NaNa PynkFaery said...

2 couzie :
kacak.. jugak la.
dy dalam kategori pretty boys.
mcm jejaka-jejaka yg sering menghiasi header blog ku itu.
^^

Max J. Potter said...

sir pok deng sends his warm regards to you. haha.

NaNa PynkFaery said...

2 kak nani :
owh.. terima kasih krn sudi mnjadi penyampai ^^

myadlan said...

wah.. cuaknya kalo tak cukup stationary time pegi exam..

Adry said...

Sistem barter yang menarik... hahahaha... lain kali bawa banyak skit pen tu... hehehe... at least semua dah selesai kan... bagus lah...

Adry @ http://www.adrysabry.com

NaNa PynkFaery said...

2 adlan :
tu la, mmg cuak!

2 adry :
ye, mak nana ckp lain kali bawak 4 pen. jgn bawak dua.

inna hayati said...

hye nana,
kak inna juga tampal blog nana kat blog kak inna. okay kan??

cutenye sistem barter nana.tapi banyak betul essay nak kena buat...nway...aja..aja..fighting!!

NaNa PynkFaery said...

2 kak inna :
tampal? hehe.

tu la.. memang banyak.
lenguh betul jari jemari nana d buatnya!

final exam dah habis, yay!

feyzen said...

wahahaa... nice story... tgh2 wat asignment cari maksud sistem barter jumpe plak blog nih.. lyn la jp rht jp otak.. kalut si nana tuh.. wakaka... =D

feyzen said...

anyway... nice blog =)