Monday, July 27, 2009

Sungai UIA

Pada hari ini,Nana maw cerita pasal sungai yang merentasi UIA tu.
Warnanya tidak pernah jernih.
[Kalau jernih, pasti tiada warna~]

Ditambah dengan biawak-biawak yang berenang bebas di dalamnya, menambahkan lagi kegelian Nana kepada sungai itu.
Tapi, sejak bermulanya sem ini, Nana sudah tidak nampak biawak-biawak UIA, atau lebih dikenali sebagai 'dhab'.
Sudah matikah?
Mungkin juga, kerana sungai itu terlalu kotor.

Nana, sebagai salah seorang penduduk Halimatus Saadiah, berjalan kaki ke kuliah kebiasaannya. Dan Nana perlu merentasi sungai itu setiap pagi.
Pagi tadi, sesak nafas beta dibuatnya!
Biawak sudah tiada, muncul pula masalah baru.
Sungai itu berbau seperti ratusan stokin busuk dikumpul bersama membentuk sebuah gunung, ok! Nana hampir pengsang melalu sungai itu!
Mana datangnya bau stokin busuk itu?
Mungkinkah pencemaran sungai itu telah membunuh biawak-biawak yang menghuni, dan bangkai-bangkainya mengeluarkan bau stokin itu?
Entah la..

Esok nak jalan ikot jalan lain lah pula..

Jauh pun tak apa..

Asalkan tak perlu hidu bau ratusan stokin busuk..

13 comments:

janedoe said...

nana!igtkan kite sorg je prasan.bau sungai tuh dah semacam kann?lagi2 hari ni.eeww!

Jai said...

LOL. Ambik jalan jauh pon xpe. Wish means, nana kena la keluar mahallah lagi awal. hehe...

All the best Nana... ;p

Luna said...

aih~

hari tu ikan2 yang menghuni blok M sungai itu bergelimpangan mati.
Mungkinkah pihak berkuasa sudah menemui suspek2? Apakah penjenayah terbabit yang telah mengganas sekali lagi lantas mencetuskan bau stokin?

Itu yang kita tak tahu...

Max J. Potter said...

apakah ertinya ini!? mengapa entry busuk pula yg muncul tiba2!?

ehem.

oh. kita perlulah bersabar. itu semua dugaan ke atas hidung kita dari Tuhan. ada manusia dalam dunia ni yg langsung tak boleh menghidu...

ehem.

mungkin ada pelajar/org2 awam yg telah bernyahtinja menggunakan teknologi berjemaah ke dalam sungai itu...maka terbitlah bau yg teramat dasat tersebut...

ya.

melontarkan tinja secara ramai.


XD XD XD XD XD XD

ButirStar said...

skarang ni suma org suka buang sampah dalam sungai. Dia ingat sungai tu tong sampah ke?? Kalau la Allah buat sungai tu bercakap...mmg sah2 org tak buang sampah dalam sungai.

Sungai kat kampung kaklong pun dah makin tercemar. Kalau dulu boleh menyelam sedalam 500 meter, sekarang ni 100 meter pun tak sampai. Ada banyak makhluk lain selain dari ikan....

ღ~n0n0i~ღ said...

Yuck! Teruk sampai camtu sekali ke??
Kalau akak pon rela jalan jauh asal takde bau-bauan.

Max J. Potter said...

wei long, ngeri sial description sungai kampung mung tuh...

apakah makhluk2 lain yg long maksudkan, yg telah menelan smpai 400 meter kedalaman sungai tu? mcm spender je saspen nih!

inna hayati said...

urmph....
takleh dilaporkan kepada pihak berkuasa ke Nana??
kalau k.ina pon lagi sanggup jalan jauh2.harus menjaga perasaan hidung di pagi hari.

♥ baiti ♥ said...

nana~

bau usuk 2 sbb pokok2 yg terapung atas air 2~
pak cik yg cleaner 2 bersihkan pokok2 2~
pastu~
pokok2 yg mati 2 la yg busuk~
a'ah la~

bile nana ckp~
bru akak prasan~
da xde biawak2 besar 2~
mane g eyh???

Anna J. Potter said...

2 mimi :
tu la pasal..

2 jai :
tu la.. terpaksa jalan jauh...

2 Q :
XD. saya la pihak ketiga XD

2 kak nani :
tinja apa ni!!!
XD

kaklong :
mana hilangnya lagi 400 meter tu..
ada banyak biawak kah..?

Anna J. Potter said...

2 kak noi : tu la pasal, kaknoi.

2 kaknani [lagi] : apa la agaknya yg menghuni sungai kg kaklong tu ..

2 kakbaiti : pokok mati.. ?
owh..


entah la, nana pun tataw mana pi semua bewak tu. mapuh dah kot

ButirStar said...

kalo nani nak tahu, ada makhluk bernama hantu air. dia ni kalo kita tak kacau dia tak pe. tapi kalo kita kotorkan sungai, pastu kebetulan hantu ni tgh menjamu selera, mmg siap la.

Max J. Potter said...

wei....apa cerita ngeri ni long...~~?

dah la tgh menjamu selera...dia makan apa long...???

'siapla'-

tu maksudnya apa long!!???

seram sial!

eh kejap..jd yg menyebabkan sungai tu cetek..hantu air tu lah ye? die ada masalah berat badan ke?

*kwang hajo punye gurauan nani ni, hahaha!