Friday, May 9, 2008

U read these .. ?

Sebelum rakan2 skalian memulakan pembacaan, lihatlah d atas sana! Nana dah tukar header, dari Min Hwan ke Hong Ki. Hehe, ok, skarang rakan2 boleh la mula membaca ^^.

Rakan2, dengan bermulanya Sem 3 07/08, bahagian “Light Reading” di IIUM Library dah bukak, jadi Nana bebas mencari novel! Selain novel2 english n malay, ade jugak buku2 bergambar fav Nana. Act, buku2 bergambar tu adalah buku2 rujukan untuk KAED students (p/s : KAED = Kuliyyah of Architecture and Enviromental Design). Rekaan2 rumah, halaman, langsir, bilik tidur, sungguh cantik! Nana boleh habiskan berjam2 duduk atas lantai “Light Reading” (seb baik ade carpet) tengok “buku2 bergambar” tue!

Al-kisahnya, Nana terjumpa satu row buku2 yg d tulis Enid Blyton!! Nana pon terus mencapai sbijik buku Enid Blyton yg bertajok “The O’ Clock Tales”. Mase tengah beratur kt machine pinjam buku tue (Self-check Station), terjumpa la dengan seorang makhluk Allah SWT nie. Dia di line satu lagi, beratur utk guna machine yg bersebelahan.

Gadis itu: Hye Nana! Ade kelas ke hari ni?
Nana : xde, saje nk pulangkan balik buku yg Nana pinjam dua hari lepas.
Gadis itu : xde kelas pon dtg center? Naik bas?
Nana : (smbil menuding jari ke arah jam kat dinding), skang mane ade bas. Menapak la.
Gadis itu : Rajin nya U menapak! Dari Haleemah kan? Jaoh ..
Nana : dah biasa.

[Bola matanya ligat merayau ke sana sini sebelum tertancap tepat ke atas cover buku yg Nana pegang, lalu bermulalah adegan yg meng’annoying’kan..]

Gadis itu : Enid Blyton?
Nana : Yep.
Gadis itu : You read these?? (smbil ketawa kecil yg menghina) These .. are for kids lah, Nana. Enid Blyton’s are all for kids. xkan U bace buku mcm ni? (smbil buat mimik muka memandang rendah. Sesungguhnya Nana menyampah melihat wajahnya itu~)
Nana : [Tangan Nana terus membuka buku kat tangan Nana, lantas jari-jemari Nana menyelak beberapa helaian “The O’Clock Tales”, lalu terjumpa satu perkataan..] Look here.
Gadis itu : What?
Nana : [ jari Nana menunjuk tepat ke perkataan “mangy”.] Ape maksud pkataan ni ek? [Dengan wajah ingin tahu yg sungguh natural *well, my drama lecturer kate Nana is the best actress in the drama competition last year!*]
Gadis itu : Well .. erm .. [wajahnya terus berubah]
Nana : xtaw ke?

Gadis itu terus membisu.

Nana : maksud die ‘berkudis’. Semua perkataan senang2 je dalam buku ni. These are for kids, kan?

Gadis itu sekadar mengangguk, wajahnya nampak jelas menahan malu. Nyata dia tersindir dengan ayat bodohnya sendiri.

Nana menutup buku tersebut, menoleh ke depan. Namun bibir Nana masih ingin berbicara.

“I love reading Enid Blyton’s, sejak dulu lagi. Buku for kids ke, adults ke, kalau Nana nk bace, Nana bace je. Semua buku yg Nana baca, help me to improve my English a lot, and Nana dapat Level 6 utk EPT dulu (Nana stress the word ‘six’).” <-- kata Nana sambil tersenyum ceria, seolah2 sungguh gembira bersembang dengan gadis itu.

Gadis itu sekadar mengangguk dan menoleh ke arah lain. Nana puas.

Kawan2, d sini Nana ingin membuat sedikit penerangan tentang EPT. Sesape yg masuk UIA, korang kene amik EPT (English Placement Test), lebih kurang mcm MUET, ade writing, reading and speaking. Keputusan EPT akan menentukan level korang, rate dari level 1 hingga 6. Level 1 n 2 hanya utk para foreigner yg langsung x reti Bahasa Inggeris. Level paling rendah utk student Msia ialah Level 3. N “Gadis itu” yg dengan bangganya melontarkan kata2 “you read these??” tadi, berada di level 4. W’pon Nana dpt level 6, Nana xpernah pandang rendah sape2 di level 5, 4 n 3. (ade kawan2 Nana yg exempted teros dr EPT). Banyak bestfren Nana pon di level 5 dan 4 jugak. Tapi ade jugak jenis yg x sedar diri, yg nk berlagak x tetu pasal ni. Mayb lepas ni dia xkan buat perangai mcm tue dengan org lain. Kalau ye pon nk buat, jgn buat dengan org yg lebih pandai.

Kakak Nana, Nani-onechan berkemampuan berbahasa inggeris dgn dahsyat baik dari segi lisan mahupun penulisan, and Nani one-chan pun baca ada buku enid blyton (di smping novel2 nya yg lain yg beribu jutawan). So, org laen x perlu nak berlagak pandai~ “u read these??” konon..

19 comments:

Aamir said...

hahaha ... mmg dasat kwn kak nana tu kna punk'd ... pergh power gila kak nana ... ept dpt level 6 ... fuh ... msti khatam hbis2an novel2 english ...

p/s kwn sy ada yg dpt uia ... dia amik asasi undang2 ...

saru said...

ano...

klu tak tau mangy tu maksudnye haper.
satu masalah ke?

alamak!
>_<
saru tak tawwwww~

nana ish the besh!

NaNa PynkHappinesS said...

2 aamir :
actually ept tue egek senang compare 2 MUET ^^. asasi undang2? sape, chom ek?

2 saru :
xde la saru. xde masalah pon sebenarnye xtaw maksud pkataan mangy tue. nana cuma nk tunjukkan kat budak 2, yang buku2 "for kids" tue pon ada banyak lg pkataan yg kite xtaw, kite leh blajar ^^

Chazzie Fairuz said...

btol tu, my fave all-time novel is ENID BLYTON'S!! so what?? hahaha... keep on reading! coz that's WAAAYY better than showing off!

NaNa PynkHappinesS said...

2 chazzie fairuz :
yeah, that is so true! nana rasa
itu budak, die sungguh dengki agaknya krn bahan bacaan fav die (u know, alaf 21 thingy) xada d library.

e-zul said...

gadis itu, men-stereotyping kan enid blyton. ;)


stereotype. bad for ur health.

Chazzie Fairuz said...

what??dia baca alaf21??hahaha... no wonder la blagak semacam..kan ke most of english in alaf21 novels berterabur??no offence..but that's the truth..

NaNa PynkHappinesS said...

2 ezul :
ye betol, sy sgt berstuju dgn anda.

2 chazzie :
spt biasa, sesiapa yg baca novel2 alwaf 21 tue _________(nana mula mengutuk~)______(censored)_______.

ImaginE said...

saya suka enid blyton...walaupon dah tua bangka ginih...uhuk2...rasa semangat ja baca buku dia...

org tu dia x paham kot waktu dia baca buku enid blyton tuh..sbb tuh dia kata gituh...haha

sayalah! said...

alaf 21? tu femes dgn buku cntan cintun ja, mak kata baca tu otak lmbt nak berkembang..ahaha, mmg pon, asek berkhayal ja..

bagusla akak nana ni, lenkali buat cmtu ja, biar dia terasa snirik..

eh eh, akak miyn pon dok uia jugak..amek apply art..kak nana umur brapa?

NaNa PynkHappinesS said...
This comment has been removed by the author.
NaNa PynkHappinesS said...

2 wawa :
salu nya org yg memandang rendah buku2 best ni, mmg org yg x paham la.. hehe.

2 miyn :
ur mother is tottaly right! mmg x de guna baca mende2 picisan gitu.

i will b 20 next month, jadi sila sediakan hadiah besday ye. hehe. kakak miyn amik course ape?

EmcEE_SubZeRo said...

salam.

hehe. to tell u the truth, i dislike reading novels. Why?

1. banyaknye tulisan!!!!!
2. tulisannya rapat2. @@
3. xde gambar.

so i prefer komik. haha. alamak. black sheep of da family! XD nana-chan n nani one-chan suka novel!

o ye.EPT dpt 6? kiranya MUET pon bole dpt band 6 ah? gileeee hebakkkkkkk. tahniah2. ^^ i got band 5 onli. aiseh. haha

Hanna J. Potter said...
This comment has been removed by the author.
Hanna J. Potter said...
This comment has been removed by the author.
Hanna J. Potter said...

salam sejahtera. kanda sudah kembali ke blogger-world. sila singgah ke blog kanda dan komen sebanyak yg boleh. hehe.

baik, untuk entry ini, kanda ingin berkata sesuatu. dan memandangkan entry ini ada mencapub nama kanda di penghujungnya sbg speaker dan writer lancar utk bahasa ini, biarlah kanda mengomen dalam bahasa inggeris kerana skill memaki-hamun kanda agak kurang dalam bahasa tersebut.

dikhuatiri kanda akan menerbitkan bicara yg terlalu nista pula jika komennya dlm BM. excuse me.

comment start

HOW THE HELL do you rate a book, man? don't you know that six-year-olds are called kids and there are six-year-olds who read LOTR the damn-bloody-pretty-insanely-hard-to-understand trilogy? so basically the trilogy ARE KIDS BOOKS, right? god help these people who dont know what kids books are.

what i learn in my LCYA course last semester is this: young adult or children literatures are literatures that young adults and children read because they want to, because they're willing to. so you cant say enid blyton's are for kids if there are kids who dont read them.

when you dont read, you cant judge. basically that's how it goes. lets say a teacher's teaching an adult learners class for english; they're all in their forties but the textbook used in the lessons are blyton's, how on earth can they be kids books?

you know, this topic itself is stupid. im not saying the entry is. but the way it is triggered. i mean, come on, university students are supposed to be open-minded. if you (some students, not necessarily her) can freely tell people you're having sex with your BF, how could it be possible that you're (some students, not necessarily her) close-minded on this issue? its READING, man, its not as BIG as sex! be open-la. (forgive the suffix -la, it came out of irritation).

what im really saying is this; you cant judge whether the book is written for kids or adults because everyone reads everything. if you're saying kids books are books with simple syntax and vocab (for example the BLYTON's), then you're worst than a kid coz you dont know what mangy is.

if you're saying books for adults have more complex syntax and bigger vocab, then LOTR is the trilogy for adults, but then again, there are six-year-olds who read it. so it ISN'T the materials for adults only.

so really, you cant judge. so dont judge. kids or adults, its all a big blurry scale. but who cares? reading is the closest thing to telepathy -Christopher Paolini. so you're still close to a mind-reader even if you read books with simple sentences. if that ain't cool, i dont know what is.

you can judge the language, vocab and plot. there's a scale for every component. but to say that a book is written for specific readers, its an aeon too early for you who doesnt even know what mangy is. god bless your pitiful mangy soul, mate. i have no more to ask for on your behalf.

what you did adindaku, was way too kind.

i would have said this if i was in your place:

Ah, do you know that light travels faster than sound? No wonder you look bright before you open your mouth!


Then i'll shake my head and add:

I learn than from buku teks Sains darjah 5. That's a book for kids, right?


You see, that is how you teach people like this because their teachers had obviously failed to knock some common sense into their heads. we are future educators. we teach differently. and if you were learn from me, adindaku, i teach with style. hehe.

comment end


jadi, itulah pendapat peribadi kanda ttg isu, entry dan org-org seperti ini. cubalah dinda bygkan, kalau kanda mengomen dlm BM, pastilah blog dinda akan terbakar oleh kenistaan kosa kata kanda nnt. hoho.

apa pula pendapat dinda ttg komen kanda? sila reply SYM (secepat yang mungkin). malu nk guna 'ASAP' sbb tgh tulis melayu. ngehehe.

NaNa PynkHappinesS said...

2 k. nani :
gile bapak panjang komen kamu!
terperanjat beta melihatnya!
komen saja sudah lebih panjang dr entri, haha!
tp penuh dgn isi2 yg berguna.
ya betol, bila bca komen k.nani, baru la fina sedar yg fina terlalu baik hati dan bersopan~ (bapak perasan~)

kalau fina ckp apa yg k.nani ckp tu, mampus menangis anak dara org~
tp masalahnya dia mmg otak tertutup~ bila tertutup, automatik dia jadi bengong la.

pendapat fina ttg komen k. nani :
- nak pengsan baca~
- "HOW THE HELL do you rate a book, man?" <--- otak dia kat tapak kaki agaknya ..
- sungguh lah amat betol apa yg k.nani katakan itu, dan saya sangat lah bersetuju!!!
- dia mmg 'pitiful mangy rotten soul~'
- "they're all in their forties but the textbook used in the lessons are blyton's, how on earth can they be kids books?" <-- ini sungguh betul.
- terima kasih kerana memberi komen dlm bhs inggeris. krn jika kanda menggunakan bhs melayu, tentu sudah rentung blog ini, hehe.
- there are six-year-olds who read LOTR? nampaknya saya sendiri sudah ketinggalan jauh d belakang~~ haih ..

2 emcee :
novel enid blyton tulisan nya besar2, and ade gmbar. sila lah baca ^^!

x, EPT sbenanye lg senang dr MUET ^^.

EmcEE_SubZeRo said...

wallawey.

hebat sey comment kak nani! (tepuk!!!!) saya terpaksa membuka online cambridge dictionary krn ada bbrapa perkataan yg sy xpernah dgr (malu nk ngaku tp sy mmg jahil. haha).

anyways, betul kata kak nani. mana boleh judge sebuah buku mengikut peringkat usia.

If she were to judge novel based on the readers age, what about manga that we (kak nani, nana-chan, me) read? Ini secara x langsung menyinggung pembaca manga. dah le kutuk novel, scra x lngsung kutuk manga. aish. dabel dosa nih.

haha

Nqb...da one n only... said...

Hahaha...btol apa y Nana buat tu...kita x patut derestimate org lain wlupun kita berada di atas...