Tuesday, January 15, 2008

Imaginasi Cinta Mustahil ..

Pagi tadi, lecturer kelas Masscom Nana ade cakap sesuatu .. yg bg Nana boleh d kira shocking statement. Die kate, according to a survey conducted, top 3 words in the title of books read by Malaysians are :

1. Cinta

2. Kasih

3. Sayang

Ah~ bile dengar prkataan ni, Nana dah taw. mesti peminat alaf 21 la nie. ade beberapa classmate yg ketawa bila dengar statement 2. "Tawu x pe", kata salah seorang dari mereka. Kelakar ke mende mcm tue? Bagi Nana, statement tu menunjukkan betapa rendahnya mentaliti rakyat malaysia, berdasarkan bahan bacaan yg d pilih.

Novel alaf 21 .. sumenye stereotaip. Cerita perempuan kampung yg xreti pakai make-up, tetapi mempunyai kecantikan semulajadi, walaupun xberpelajaran tp sarat dengan sifat terpuji, jujur dan sangat disenangi keluarga mentua. Dah tu, d kawinkan dengan lelaki yg kacak bergaya, kaya, businessman berjaya, tapi kurang berbudi bahasa. Pas tu, mesti la ade musuh cinta, model yg cantik dan seksi, tapi jahat, tamak dan gilakan harta si hero. Memula si heroin kampung dan hero kacak d paksa kawin, xpon kawin kontrak. Pas tu penderitaan si heroin kampung pon diceritakan separuh novel utk menarik simpati pembaca. Ntah macam mana, si hero kacak pon jatuh cinta dgn si heroin kampung, tambah sket lagi permasalahan rumah tangga, at last they live happily ever after. tamat. tak pon, tambah sket lagi, rupanya heroin kampung berketurunan diraja. Jalan cerita mengarut. Ntah nape, sume penulis suka cerita mcm ni, dan suma pembaca pon suka cerita mcm nie.

Cerita2 mcm ni, sebenarnya adalah imaginasi cinta mustahil para penulis (yg mana kesemuanya adalah wanita), yang xmungkin berlaku dalam dunia nyata. Nana penah tengok satu cover novel, yang Nana dah x ingt ape tajoknya. Tapi caption die mcm nie "Tiada lagi selepasmu, apatah lagi sebelum mu". Buruk sungguh, dan x logik. Agaknya penulis tu xtaw gunakan perkataan "apatah lagi"..

First tyme Nana g Halaqah (Study circle), kakak faci mintak sume org kenalkan diri masing2. Ade sorang ni, dia cakap "Saye memang suka membaca. Penulis yang paling saya minat ialah Damya Hana. Novel pertama dia, "Bicara Hati" memang best, sedap sgt cerita dia". Pening Nana dengar ..

These kind of novels .. manusia yang memilih novel2 mcm nie sbg favourite novels adalah manusia yang suka hidup dalam dunia imaginasi cinta mustahil.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Bila Nana tanye, "Bace x Harry Potter?" ataw "Best ke cerita cinta mcm ni? Baca first chapter dah boleh taw ape endingnye..", dorang kate x minat lah Harry Potter. Malah ade yang kate "Ramai org kate novel Harry Potter x best". Gila agaknya, sapa yang kata tue? "Ramai" ?? Ntah2 sorang dua je yang kate. Ye lah, dah x faham, memang la kate x best. Ape yang best? Cerita imaginasi cinta mustahil? Mentaliti x betol ..

Ada banyak novel yang lebih menarik, yang lebih educating (means bila baca, bukan stakat hiburan, tapi ilmu, pengajaran pon dpt jugak. Mende2 yg x mungkin wujud dalam novel imaginasi cinta mustahil!). Cuba tengok link "My Mates" kat blog Nana, kat sebelah kanan ni. Ade link "Nani One-chan", kalau ade mase cuba view blog die, n' tengok bookshelf die, those are GOOD BOOKS, ok?

9 comments:

Valentino said...

ko memang berani ah Nana. ko tau ramai orang suke novel cinta bodoh macam tu, still, ko berani post entry ni? Memang aku salute la.

Diyana said...

nana GOOD ENTRY GIRL!!! I SO AGREE WITH YOU!! mmg berani awk tulis pasal novel2 melayu camni! salutee! hehe. kite pun mmg menyampah tahap nak muntah dgn novel2 macam tu! macam.. ya Allah, bodoh gile kan? don't they have anything else to WRITE??? bukan nak "tunjuk mcm bagus" ke apa tapi I think I can write better stories! I think YOU can write better stories!

ImaginE said...

ala...org selalu masuk chatbox r...tapi jgn igt org x baca entry nana tau...actually kapler kita sama ler kalo bab buku neh...kami pn x ska baca alaf 21 pnya novel...mcm muak dowh citer dia...huhuhu...sbb x logik lgsg...mana mungkin org bleh jadi camtu...hahah...citer cinta melayu suma x logik...kalo nak baca cita cinta sangat...citer romance...baca r macnaught punya buku...tapi kami minat grisham...dia sgt bez...

NaNa PynkHappinesS said...

yeah! besh nye! rupenye diy n wawa sependapat dgn nana! love u all!! haha. mmg citer xlogik tahap bodoh, org yg bace these stupid novels, semua hopeless kind of people!

NaNa PynkHappinesS said...

valentino, aku mmg berani duh.nak tulis pasal novel2 mengong ni, mmg dah lame terniat dlm hati. tp salu lupe. smalam bile lecturer aku ckp pasal top 3 words yg jadik pilihan pembaca msia, geli betol perut aku~ baru teringat nk tulis.

Diyana said...

tu lah pasal. cuba baca buku2 jennifer donnelly ke.. anita shreve ke at least.. atau buku2 classics yang best.. ni baca Alaf 21, mmg tak elokkk! the stories sgt cliche, tak masuk akal, buduh, bosan, jiwang karat, euww! kalau nak baca novel melayu pun, cari la novel2 yang bagus sikit, avoid reading books published by alaf21 la, i dont read malay novels so I tak tau author mana yang bagus utk novel melayu.. baca buku classic je la, habis cerita.

Hanna J. Potter said...

this entry will be burn the PC of the person viewing MY BLOG if I were to write it down. heh. gila.

come on la, alaf 21? how sick can you get, man? formula cinderella tak boleh apply dlm masyarakat melayu, la. hidup susah, tak gi sekolah tp dpt kawin anak bangsawan, oh hell come on people, capacity minda kita BUKAN 2KB smpai tak boleh baca buku yg lebih bermaruah. oh i so know tons of people who reads stuff like this, hello!!??? get a life, people! these stuff hanya khayalan..mmbuai perasaan org2 yg mmpunyai level of imaginasi yg extremely low..come on, if you wanna read fantasy, grab any POTTER book from the supreme seven and read!! that's fantasy!

but alaf stuff? ah, kalau fantasy ada range dari putih ke hitam, buku2 alaf berwarna kelabu entah apa benda. hello, fikirlah, its either white or black, fantasi atau realiti. kalau sekadar fantasi separuh nyawa baik terus tulis realiti masyarakat melayu yg busuknya mampu menggegar langit paling tinggi..but that's another story.

what im saying is, nk tulis fantasi atau realiti tu pilihan kita tp tulis betul2 la. ish! ****** betul lah...

its so stupid to be even involved with books like these, you know?

ish...

3-Nie said...

100% setuju! ntah ape2 nth novel alaf 21 tuh. boring, bengong, stereotype of cos! xde mknenye bce novel2 cmtuh! TAK MENAMBHKAN IMAN LGSUNG! mangkuk, ahahaaa...

OUR INTELLECTUAL MEDIOCRITY INSPIRES OUR INTELLECTUAL LAZINESS~this is to describe the authors of those books.

ape deh kte harry potter xbest, rugi whoa xbce. i was floating in d world of sorceres. yuhoooo, JK Rawling shud b given 5 star for her works. yippaa!

NaNa PynkHappinesS said...

yay! caya la diy, kak nani n 3nie! love kiss to all of u!!

kak nani, i like this statement of urs "kalau fantasy ada range dari putih ke hitam, buku2 alaf berwarna kelabu entah apa benda".

3nie, mmg org budush je kate harry potter xbest. kepala otak xbtol, mmg mcm tue. n 3nie, it is jk rOwling, not rAwling. hehe

yep diy, nana pon x bace sgt novel melayu, jadi mmg xtaw penulis ape yg best. ape2 pon, alaf 21 mmg out of list la.