Sunday, January 27, 2008

AJL 22, dan artis Msia

Memang Nana pk banyak kali jugak, nak tulis ke pasal AJL ni? Well .. since ade banyak g mase boleh gune internet free ni, ape salah nya tulis sket.

I'm not a fan of local songs, so AJL 22 ni bukan acara yg Nana tunggu sgt. Tapi skadar nak isi masa lapang, I decided to watch it last nite. Banyak betol mende nk tulis nie.

1. Faizal Tahir d banned dr AJL 22 kerada tindak tanduknya yang d dakwa "bertentangan dengan budaya timur". Yes, die bukak baju utk menayangkan bloody S on his chest (painted, of course), so what? Kalau artis wanita boleh pakai seksi (memang terang dan nyata bertentangan budaya timur), ape salah nya artis lelaki nak "seksi" jugak. I'm not saying Faizal Tahir x bersalah, ok. The point is, org kite terlalu cepat MELATAH, konon baik sgt bile banned artis, padahal semua artis MANA ADA YANG BAIK. Bile dorang dah pilih nk jadi artis, nk jadi penyanyi, automatic kite dah taw mcm mane mentaliti dorang. So stakat bukak baju tu, x ade ape-ape pon. Yang lagi teruk dari tuu pon berlambak.

2. Pemilihan Fiq menggantikan Faizal Tahir utk "Mahakarya Cinta", sangat x best. Nyanyian Faizal lebih jelas, and he is one of the singer in Malaysia yang mampu menyebut huruf "T" dengan betol. Adalah menjadi kebiasaan penyanyi d msia utk menyebut huruf T mcm huruf C, (Cinta = cinCa, iTu = iCu, Tidak = Cidak). Bile Fiq menyanyikan lagu Faizal, bunyi nya sgt terok, kerana dia sangat suka menyanyi dengan gaya meleret2, mcm lalok, ok~ Neway, Bob Mesra yang menyanyikan lagu "Kasih Tercipta", not bad.

3. Sahri, suara die over-vibrated. Nana x suke dengar suara terketar-ketar over mcm tue, geli.

4. Estranged : Menukarkan huruf T kepada huruf C dengan HEBATnye. "Icu kamu, icu kamu, icu kamu" ntah bape kali ayat tu d ulang, sangat x best, ok?

5. Ct .. what is she wearing on her head? Kawan Nana kate, "cap raincoat". Ade yang menjerit "Eh, ct pakai tudung!!". Iz it tudung? No, it's not. May b betol kate kawan Nana, Ct pakai cap raincoat. Kalau nk pakai tudung, wear it properly.

6. Kawan Nana x puas hati Mawi menang persembahan terbaik. "Ye la dah pakai undi, memang la dia menang. Patutnya Mawi mana boleh menang dengan CT". Dah d wujudkan undian sms tu, means sesiapa saja boleh menang, tanpa mengira bakat, warna kulit dan sebagainya. Jadi, for sure la manusia yang paling ramai peminat, iaitu Mawi akan menang. X timbul perkataan "Patutnya itu bla bla, patutnya ini bla bla". Tolong berpijak d bumi yg nyata, dan jgn cepat MELATAH.

7. Kesimpulan : AJL 22 sangat x best.

9 comments:

ImaginE said...

nana...sejak bila ajl tu best...x penah tau pon... :P

tapi wawa mmg x minat pon lagu itu kamu tuh...lagu diorang yg len bleh la thn...huhuh...tapi dah dlm english...mmg x leh nak masok ajl la kan..huhuhu

ntah la...bwang duit btol ajl neh...

3-Nie said...

nana.. whoa nana mmg best bab2 bg review ni. nining xtgk semlm, tp bce nana pye analysis of ajl je da dpt bygkan sumernye... ala, ksian pulak kat faizl xdpt nyanyi. abestu spe yg mng?

NaNa PynkHappinesS said...

estranged yg menang, hua hua.
konon2 unpedictable la kan.
wat ever ..

wawa, adalah menjadi kebiasaan manusia2 industri muzik ni utk membazir dwet. dwet tu kalo d gunakan utk organise gerakan mencari sharlinie, dah lama jumpa ..

Hanna J. Potter said...

haha, kanda ada terfikir mau tulis psl perkara ini. tp biarlah dinda tulis. if i am to write about this, my entry would literally pop the eyes of the reader out of their sockets. u know how terrible i am. hehe.

ok. faizal tahir tak dpt masuk sbb tyg body. oh hell. wei org melayu yg jugak islam, jgn sembang budaya la. hangpa suma mmg dah rosak pemikiran dan iman. yg faizal tahir tunjuk tu bukan aurat. yg penyanyi ppuan tunjuk tu yg aurat. kalau pun dia pakai tudung mcm ustazah kt sekolah, suara tu aurat. nmpak dak betapa org melayu yg jugak islam ni dh sesat? yg tunjuk aurat dipuja, yg tunjuk benda bukan aurat kena ban. apakah ini?

ct pkai cap raincoat. adeh. sapa kata cap raincoat tu tudung? kalau setakat tutup ramot tp bukak payudara utk tayangan perdana dpn kamera..tak pyh pakailah. bkn dpt apa pun.

ish..tak larat nk komenlah..takdak yg positif.

ha! pasai apa mawi tak buleh menang dgn ct pulak? kalau dia buleh millionaire dlm 3 bulan dan ct millionaire lps 10 thn, takdak apa yg dia kalah dah dgn sapa pun.

ok. lain kali kanda tulis lagi. penatla.

Syahril said...

salam.

subarashi!!
that's the 1st word i'd say after reading ur post regarding the AJL22 and Malaysian artist. the faizal tahir, the cap tudung, and the mawi thinggi.. i was juz about to write the same thing as what kak nani said! lol! i guess that's what makes her my sis.

anyways.
thumbs up for nana. stupendous achievement i'd say. blog power! haha



oh ya. mesti tertanya2 who am i rite?
kawan kak nani.

Aamir a.k.a. The Aniki said...

hahaha ... ni la antara rview pling besh yg sy pnah baca ... great!!! kak nana leh jd pngkritik lps ni ... ada bkat ...

kak ... ajl mmg xbest lgsung ... mcm2 la yg psl ajl yg xbest ... satu lg, yg psl estranged tu pon xbest gak performance dpa hari tu ... truk lg dr konsert ... pa2 pon mmg most of performance dlm ajl xbest la ... nsb baik la sy x tgok live ... tgok kt youtube ja ... klau x msti ttidoq dpan tv ...

p/s thnx for visitng my page ... n yarp im from perlis ... hajimemashite! :p

NaNa PynkHappinesS said...

kak nani, that is soooo true!! budaya bengong apa ntah yg depa nk pertahankan.

2 syahril, arigatou!! thx 4 reading, commenting, n .. uh, by the way how can i view ur blog? i cant even view ur profile.

2 aamir-kun, arigatou!! "ni la antara rview pling besh yg sy pnah baca ... great!!! " <-- terharu betol akak bace!

Syahril said...

salam

ahaha. sorry2. im not the type of person who have the ability to write stuff on the internet nor being a blogger. dang. i juz cant. haha.

Muadz said...

interesting:)