Friday, September 21, 2007

Mengutuk, P*** dan Momusu, Kisah Si Penjual Buah

Bila bace soalan Sein kt taggie tepi tue, Nana nak balas, tp rase mcm x cukop ruang aje. Sebabnye, ade banyak yg Nana nk luahkan ttg kutuk-mengutuk nie. Sein tanye, ape pendapat Nana ttg org yg suke mengutuk artis? Bukan kutuk sikap dan penampilan, tp rupa..

Well, sbenarnye manusia ni memang sinonim sgt dgn aktiviti mengutuk. Sape yg x penah kutuk sesape seumo hidop die? Nana sendiri sgt suke mengutuk org dulu. Nana igt lg, mase Nana form 1 – 3, Nana paling suke kutuk CT nurhaliza. Xde keje je, kutuk CT. lagu x best la, perasan sopan la, suara x sedap mana pon, dan memacam lg lah. Sume kekawan Nana pon taw, Nana ni mmg anti-ct. Kekawan pon same naek je, bile Nana kutuk CT, dorang tumpang skaki. Tahi lalat palsu la, hisap rokok la, pakai susuk n so on. Kalau ade org puji CT je, Nana akan wat muke hodoh, muke jelik, tanda x suke dgn CT. Pendek kate, mase Nana skolah menengah rendah tue, ntah bape tempayan kutukan Nana bg kat CT. Kenape Nana kutuk ct? Bile pk balik, Nana pon xtaw nape. Bile naik form 4, Nana dah kurang kutuk CT, sbb ny Nana tuka skolah, xde geng nk kutuk CT lg. Majoriti classmates Nana mase form 4 n 5, adalah pelajar cina dan india, dan ramai jugak yg minat CT.

Kehidupan d teruskan bile Nana masuk UNiSEL selama sebulan pd taon lepas. I met this guy, a very nice fren he is. Sampai skang, walopun Nana study d UIA n he’s still in UNiSEL, die memang kawan lelaki Nana yg PAAAALING baik .. Ace, if u’re reading this, want u 2 know that I really love you!! Hehe. Nk d pendek kan cite, Ace yg sangat suke menyanyi, dan sgt pandai menyanyi ni, adalah salah seorang peminat CT. Bile die kate die suke CT, I realize that I xbuwat muke hodoh atau muke jelik. Kenape? Sbb dah dua taon x mengutuk CT, perasan benci, muak, mual kat CT tue dah hilang. Dah x rase nk kutuk CT lg, in fact, Nana suka lagu “Bisakah” yg CT nyanyi, Nana salu suruh Ace nyanyi lg tue utk Nana.

Back to Sein’s question, Nana rase perkara biasa kalau dengar org mengutuk artis, sbb ny artis2 ni mmg la ramai yg berperangai sumbang. Baru2 nie, Nana dpt email yg attach gambar2 Asyraf Sinclair n Bunga berpeluk dan bercumbu d tepi pantai. Kalau smpai mcm tue lupa batasan agama, memang lah org kutuk. Sendiri x pandai bawak diri. Artis wanita yg suka pakai baju mendedahkan susuk tubuh, baju ketat, nampak “lurah dendam”, mcm mane nk lari dr d kutuk? Sendiri yg mengundang kutukan pada diri sendiri. Bagi Nana jugak, boleh di katakan perkara biasa lah kalau org kutuk suara penyanyi x sedap, perasan baik mcm ustaz, harap muka je comel, lagu bodoh, lirik x de seni, lirik lingkupkan bahasa melayu, dye rambut mcm beyonce tp hidung x mancung pon, menari pon x reti, dan memacam lg lah. Satu je, Nana x suka bila org mengutuk rupa, atau badan, atau hidung, atau mulut, atau mata org lain. Bukan artis aje, org lain pun, kenapa kite nk kutuk.

Here, kt UIA ni ade sorang kawan Nana yg sangat suke kutuk Morning Musume. Die kate Momusu berbadan hodoh, kurus, leper, x de bentuk. Die jugak kutuk Bunga, badan x cantek tp pakai bikini, ade jugak yang kutuk hidung sorang kakak senior ni, die kate hidung besar, hodoh. “Nasib baik aku xde hidung mcm tue, geli!”. Ade yg kutuk bibir Angelina Jolie dan Kareena Kapoor, hodoh sgt org yg berbibir tebal nie! Xsuka Adibah Noor, mcm blue hyppo. Geli kt Ali Mamak, hitam melegam mcm mat bangla.

Ada cerita sorang sahabat nabi dulu, dia beli sebiji buah utk isteri dia. Bila isteri dia potong buah tue dan makan, si isteri sgt marah. Kata si isteri, buah tu x sedap, isi nya x manis, penjual buah sudah menipu! Lalu berkata lah si suami “pada siapa yang kau marah ni? Pada buah tue? Buah tu x salah, bukan buah itu yg menentukan rasanya. Pada siapa yg kau marah? Pada si penjual? Si penjual juga tidak pernah makan buah ni, masakan dia tahu buah ini tidak manis. Kerja nya hanya menjual, mencari rezeki. Pada siapa yang kau marah? Pada org yg menanam buah ini di kebun nya? Seperti yg aku kata, dia sendiri tidak makan buah ini, masakan dia tahu buah ini tidak manis? Jadi pada siapa yang kau marah? Tentu lah kau marah pada yg menciptakan buah ini, yg menjadikan rasanya seperti ini, Allah SWT!”Terdiam si isteri mendengar kata2 suaminya. Insaflah dia, dan segera bertaubat kepada Allah SWT.

Sama jugak hal nya dgn manusia. Perlukah complaint dgn kebesaran hidung org, ketebalan bibir org, kehitaman kulit org, kekurusan atau ke-over-weight-an org, ketidakhenseman dn ketidakcantikkan org, perlukah kata org HODOH? First tyme kate org x cantek atau hitam atau gemuk atau kurus (n so on), mende tue boleh d anggap sbg pendapat. Nie sebut berulang2, ataupon cara ckp mmg dah obvious sgt nk mengutuk, “eeee.. hodoh”, nampak sgt x sedar diri, x sedar siapa yg jadikan org yg dia kutuk, x sedar siapa yg jdkan diri die, xsedar siapa yg jadikan semua makhluk atas muka bumi ni.

Pasal Momusu, Nana bukan back up sbb Nana suke Momusu. Masalah ny, si P*** ni HARI2 kata benda yg sama. Mcm Nana ckp td, kalau first tym ckp, boleh la d katakan pendapat die. Tp kalau hehari ulang kutuk org leper, x de breast, badan buruk, pening jugak kte dengar. Dah kutuk, die ade pulak mintak vdeo klip Momusu tue ngan Nana. Sorang member kelate Nana kate kt P***, “kalau kita ni cantek mcm aishwarya rai x pe la nak kutuk org, ini kita sendiri pon gemuk gedempol, buat apa nk kata org? xmalu ke?”. P*** masih x puas hati, dan kata walaupun die agak chubby, skurang2 nye die ade breast dan x leper. Member kelate Nana pon kate, “ko kat sini, dorang kat jepon, xtaw ape2 pon ko ari2 kutuk dorang. Xtakot api neraka ke?”. Bile dngar si P*** mengutuk artis2, Nana teringat zaman Nana kutuk CT dulu. “Macam ni la aku dulu”.. bunyi mcm org gila, x kenal dosa pahala, x ada iman d dada. Bunyi mcm org bodoh.

Bentuk badan, anggota fizikal kita, semua ALLAH SWT yg jadi kan. Besar sgt2 dosa org yg mengutuk ciptaan Allah nie. Biar lah hitam ke, gemok ke, hodoh ke, hidung besar ke, mulut sumbing ke, dada leper ke, semua dtg dr Allah. Sebelum kutuk org, x kira artis atau bukan artis, igt la yg gunting neraka sentiasa diasah tajam utk putuskan lidah kita nanti. Wallahualam.

p/s : Nana masih dalam proses mengurangkan perkataan2 jahat yg kluar dr mulut Nana. Well, Nana xde la sampai tahap suke sebut binatang haram. Hmm .. Nana sgt suke sebot “Bengong”. Tapi Nana x kata kt org. Nana kata kat essay sendiri, assignment sendiri, atau situation yg menimpa Nana, ataw ape2 lawak bengong yg sesuai d kata “Bengong”. Nana sgt takot dgn phrase “gunting neraka sentiasa diasah tajam utk memutuskan lidah” … takot ..

3 comments:

Senaka Ryu said...

good way of thinkin', gal. coz ive a fwen, ko kenal shay kan. ko taw kan mcm mana Allah cipta dia bersama kekurangan berbanding kita. aku penah nmpak sorang pompuan tak tau malu ni ketawa terbahak-bahak bila shay lintas depan dia, dia kata shay penguin. kalau adik aku, memang aku lempang dah. biadab. anyway nana, thx alot

Zwa_N said...

bagusss.cara fikiran yg begitu bernas.hamboi hamboi,kalo bab berhujah,serah kt dia,mcm ujan.huu tp kot ye pon nk jugak dia gtaw membe laki yg paing die luv..ish2..pose nehh..=p..but i agree with ur err..blog tuh. tu la,nk wat camne,orang ni pon ada macam2 jenis,rambut je sama itam,ati lain2.so ikut mulut dorang je lah.hehe.xpe2,samapai masa nnt,sedao la tu dorang tuh.heh.wokeh..lenkali sou komen ag.bye bye

NaNa PynkFaery said...

arigatou, tomodachi-san ..