Sunday, February 10, 2008

"Masalah Teknikal"

Ingat lagi tak entry Nana pasal first quiz utk subjek Masscom? Kalau x igt, ataw x bace, entry tue ade kt bawah, juz scroll down. Skang, Nana nk luahkan ketidakpuasan hati Nana tentang pengurusan midterm Masscom pulak.

1. Lecturer2 yang mengajar subjek ni, memilih tarikh 6 Feb sbg tarikh midterm Mass Communication. Sedangkan satu UIA dah taw 7 Feb, cuti raya cina dah mula. Jadi, kalau ikot kebiasaan pelajar IPT d sluruh msia ni, petang 6 Feb tu mesti UIA dah kosong. Tapi lecturer2 memilih pukul 8 malam, jadi semua pelajar yang amik subjek ni xboleh meninggalkan UIA sebelum jam 10 malam. Semua kena beli tiket bas kol 11 mlm dan ke atas. Terpaksa balik lambat, banyak yg x puas hati dengan pemilihan tarikh dan waktu perperiksaan d jalankan.

2. Nak d jadikan cerita, malam tu ada “masalah teknikal” pulak. Kami x boleh masuk dewan kol 8 malam. Saket hati jangan cite la. Ye lah, kami bergegas jalan selaju yg mungkin dari mahallah (mahallah = hostel) lepas solat maghrib sbb takot lambat sampai dewan, die buat “masalah teknikal” pulak. Kami sume ade 5 section, each section ade lebih kurang 70 students. Around 350 students terpaksa “bersidai” kat luar dewan tu selama lebih sejam, sebab kol 9 baru kami d benarkan masuk dewan. Kol 9!! Bodoh betol ..

3. Bg students yang naik bas kol 11, dorang kene kuar awal la. Ye la, sementara nk g terminal putra atau pudu, kene naik rapid kl, metro bas, LRT sume. Dekat sjam sume tue, baru smpai stesen bas. Ade yang jawab dalam 20 minit je.. Bayangkan, ade 20 soalan adjektif, 5 short answers and 2 essays. Mustahil dapat siapkan dalam 20 minit. Hampir separuh dewan hantar paper masing2 dalam masa sejam je, sbb tak nak tertinggal bas. Nana x hadapi masalah ni sbb Nana x balik bercuti. Kesian Nana tgk dorang, ntah mcm mane la markah dorang nnt. Mmg ultimate nye penganiayaan.

4. Taw x ape “masalah teknikal” tue?? Kertas soalan x cukop!! Macam mana leh jadi mcm tue? Exam tu d rancang dua minggu lebih awal. Dalam UIA sendiri ada banyak Photostat shop. Masalah x cukop kertas soalan x sepatutnya timbul! Kol 9 mase Nana masuk pon, separuh dewan je yang ade kertas soalan atas meja. Lepas beberapa minit, baru la ade dua org pembantu pegawai peperiksaan lari masuk dewan bawak sekotak kertas soalan utk d edarkan.

Masalah teknikal konon.. Ini bukan masalah teknikal. Ini masalah kebodohan. Ini masalah kebangangan. Masalah manusia lembab. Masalah manusia tak bertanggungjawab. Dah nk buat exam tue, sendiri alert la. Dah taw students ade beratus-ratus, photostat la awal2. Kira la, cukup ke x. Dah la tarikh dan waktu tu memaksa students naik bas lewat malam, buat masalah teknikal bodoh pulak. Sape2 yang hantar paper dalam masa setengah jam tu, Nana jamin dorang x jawab soklan essay. Mmg teraniaya la bebudak ni d sebabkan kelembapan manusia yang menguruskan midterm kita org. Manusia yang sangat jahat!

Hari tu, utk subjek yg sama, dah la kene jawab test atas lantai (d sebabkan “masalah teknikal”, mereka x dpt sediakan kerusi dan meja, bodoh!!). Sepatutnya amik pengajaran la, next exam uruskan bebetol. Ini tidak, dia wat masalah teknikal bodoh yang lain pulak. Kertas soalan x cukop, alasan apa ni?? Nak marah betol lah!!

Image Hosted by ImageShack.us

Pelajar2 yg terpaksa "bersidai" lebih sejam d luar dewan.


8 comments:

Diyana said...

mmg teramat sangat memalukan.. isk isk

Aamir said...

ksian kak nana n frens sbb kna lg mslh tknikal ... ish3. klau exam skolah xpa lg ni test time U lak tu ... dh la org nk blik ... pa pnya org la

Hanna J. Potter said...

eh, hello? terasa jari-jemari ini gatal sungguh nak mencarut..tapi takpa..kita sabar..lagipun kanda bukan kanak-kanak lagi.

parents mestilah marah dgn kejadian begini..ish, kanda memilih utk tidak berkata apa-apa dlm hal ini..biarlah mak bapak sendiri fikir, kenapa mereka terlalu obses mahu menyumbat-sendatkan anak-anak mereka ke dlm UIAM utk dianiaya begini..

mungkin sesetengah parents gemar melihat anak-anak mereka terseksa..

NaNa PynkHappinesS said...
This comment has been removed by the author.
NaNa PynkHappinesS said...

2 Kak Nani :
ini lah dia, masalah lcturer yg teruja nk buat exam, tp xreti urus. nyampah.

2 aamir :
tq coz kesian kt akak. haaa .. rsult bile kuar ek?

2 diy :
diy, inilah iium. haha.

ImaginE said...

lew...mcm tu pon ader eh...pesal ramai2 xtumpang lecture tu balek kampong...huhuhu

NaNa PynkHappinesS said...

nana 2 imagine :

haa .. tol gak tue!!

BeN said...

waduh2...bisa sungguh kata2 tuan hamba itu...beta rasa pon mcm tu gak. Nasib baik beta tak balik kota beradu di istana ayahnda dan bonda. Kalau terlepas bas ok lagi. Klu terlepas flight sapa nak jawab? Dahlah exam hari tu susah kan nana...nasib baik lepas...hahhaha...xpe nanti aku dah major kom n tauk macam mana nak guna media, aku tolong post banyak2 pasal masalah serta kelembapan uia k..saba2