Wednesday, February 20, 2008

The Closing Ceremony of Ummatic Week

Last two nights, I went to CAC (Cultural Activity Centre) to attend the closing ceremony of Ummatic Week. Mulanya Nana rasa malas nak pegi, but then, Syasya (a best fren of mine, also a committee of Ummatic Week) ckp sesuatu yang menarik perhatian Nana.

“Malam ni ada 6 persembahan dari 6 buah negara. Tarian Kebudayaan Acheh pon ada, smalam tengah berlatih.”

Apa?? Tarian Kebudayaan Acheh!! Nana menyaksikan tarian kebudayaan Acheh buat pertama kali bulan lepas kat IPAC 08 (Islamic Performing Art Concert 2008), dan persembahan mereka mmg SANGAT mengagumkan! Nana xpernah taw wujud tarian macam tu. Malam IPAC 08 tue, Nana rasa sbg student IIUM, Nana ada kelebihan. Nana boleh tgk macam2 tarian, nyanyian dan persembahan kebudayaan negara-negara Islam yang tak bertentangan dgn garis panduan hiburan yang d tetapkan Islam. Berbalik kepada tarian kebudayaan acheh ni, bila Nana dengar je yg dowrang akan wat persembahan pada malam closing ceremony ummatic week tue, Nana teros amik kputusan utk menghadirkan diri!

Haa .. mmg berbaloi Nana menghadirkan diri. Antara keenam-enam persembahan dari 6 negara pada malam tue (termasuk la Malaysia), Nana tetap paling suka persembahan dr negara Acheh. Selain daripada persembahan pelajar2 Acheh dan pelajar2 Msia (yg mempersembahkan tarian Zapin pada mlm tersebut), persembahan negara2 lain x begitu “catchy”. Biase2 je.

Next, Brother Muadz. A great nasyeed singer he is. Dua lagu yang d nyanyikan Bro. Muadz pada mlm tersebut mmg bagus, d mana hadis2 indah menghiasi barisan lirik lagunya. The second song that he sang that night, dedicated to our brothers and sisters d negara2 Islam yang lain yang sentiasa hidup dlm ketakutan, kelaparan, kesedihan, kehilangan org tersayang, in short = the struggle of the ummah .. i noticed that some of us (including me) menitiskan air mata pada saat lagu tersebut d nyanyikan.

Kesimpulan : The Closing Ceremony of Ummatic Week mmg best.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

2 comments:

Nining Ngadimun said...

hoho.. nining xpgi..
nana ny kupon da abesh. .ngee~

NaNa PynkHappinesS said...

haha. mmg best dpt kupon mkanan free.

mmg terpaksa abeskan cepat2, coz time tue kupon tue laku dua hari je, nining.